Mala trgovinska razmjena: Iran spreman da se otvori za BiH

Vijesti 02. mar 201811:19 > 11:21
N1

Trgovinska razmjena BiH i Irana jako je skromna, uprkos ogromnom potencijalu, istaknuto je to na poslovnom forumu BiH i Islamske republike Iran.

Razmjena je svega oko šest miliona maraka, a poređenja radi, bivša Jugoslavija i Iran imali su trgovinsku razmjenu u vrijednosti milijardu dolara.

Sve zemlje bivse Jugoslavije zajedno danas imaju razmjenu sa Iranom od oko 250 miliona.

Neke od osnovnih prepreka za povećanje trgovinske razmjene su platni promet, vizni režim i bolji sporazum o preferencijalnoj trgovini. Kako je izjavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarovic, vrlo je blizu da se riješi treća prepreka (Sporazum o preferencijalnoj trgovini), dok donosioci odluka vrlo lako mogu otkloniti prve dvije prepreke.

Iranski ministar spoljnih poslova naglasio je da mogućnost za saradnju vidi u prehrambenoj industriji, na polju niskogradnje te da su iz tih sektora i došli privrednici iz Irana.

Iran je spreman da se otvori za BiH, a najveću priliku vide u turizmu, posebno poslovnom. BiH je poželio mir, a u ekonomskom smislu, Iran moze doprinijeti stabilnosti BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.