VIDEO|Dodik zadovoljan lobiranjem RS iako je na crnoj listi

Vijesti 03. mar 201813:02 > 14:55
N1

Prema podacima američkog Ministarstva pravde, koje je iznio predsjednik NDP-a Dragan Čavić, Republika Srpska je za lobiranje od 2007. do kraja 2017. izdvojila 18 miliona dolara, uz sumnju da je taj iznos i veći, čak i do 30 miliona dolara.

Od Vlade RS traže transparentnost utrošenog novca i efekte, a Čavić dodaje da je rezultat tih lobiranja predsjednik Republike Srpske na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

A sam predsjednik RS, Milorad Dodik, danas je na pitanje novinarke N1 “da li je zadovoljan efektima lobiranja u SAD-u“, uz prvobitnu ćutnju odgovorio “da“, obrazlažući da je doprinos lobista veoma značajan u zaustavljanju rigidnog ponašanja visokih predstavnika u BiH.

Vi niste očekivali (ovakav odgovor). Vi očekujete da ja kažem kako sam dobio sankcije, iako lobiram?”, izjavio je Milorad Dodik.

N1: Ništa ja ne očekujem, ja pitam?

Milorad Dodik: “Odlično, samo i ja s tobom polemišem.”

Predsjednik Republike Srpske izjavio je i da RS nije imala nikakve koristi od diplomatsko-konzularne mreže BiH, te da u njenom značajnom dijelu ima neprijateljske strukture.

On je naveo da se to jasno moglo vidjeti nedavno u Moskvi, kada se, kako Dodik kaže “ambasador BiH u Rusiji Mustafa Mujezinović fotografisao sa grupom studenata ističući ratnu zastavu Republike BiH.”

Činjenica je da dio sredstava za DKP mrežu, pa i za ambasadora u Rusiji, obezbjeđuje Republika Srpska, a od toga ništa ne dobija“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci na promociji druge generacije Škole novih lidera SNSD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.