Bajšanski – Agić: Stvaramo generaciju za bolju budućnost BiH

Vijesti 10. feb 201508:55 > 09:05
N1

Gošća Novog Dana bila je Vesna Bajšanski - Agić, izvršna direktoria fondacije Mozaik. Govorila je o projektima ove fondacije, s posebnim akcentom na projekat Omladinskih banaka u koji je uključeno 16.700 volontera.

Mi u fondaciji Mozaik pokušavamo da kažemo da rezultati koje smo postigli ne bi bili ostvareni da stvar nismo stavili u ruke mladih. To je momenat kada stavimo moć u njihove ruke i oni razmišljaju kako biti kreativni i unaprijediti svoje zajednice“, kazala je gošća o važnosti stvaranja odgovornosti kod mladih i ukazivanja povjerenja kod ove grupe.

Projekte na koje se omladina fokusira na početku budu kako napraviti sportsko igralište, kako očistiti igralište, pa eko projekti. Onda to budu kulturološki projekti, a već nakon druge godine mladi žele pokrenuti svoju neku ideju, poduzetništvo“, dodala je uz komentar kako mladi brzo napreduju po pitanju angažmana na određenim projektima koji lako prerastu u biznis.

Bajšanski – Agić je govorila o značaju projekta Omladinskih banaka.

Za najbolje mlade iz programa Omladinskih banaka planiramo omogućiti situaciju da pokrenu svoje ideje u narednih deset godina, a naš rad je prepoznala i Schwab fondacija koja je 2009. rekla da smo mi poduzetnik godine“.

Istakla je kako svjetski priznati poduzetnici mogu pomoći mladim sa dobrim idejama.

Program razvoja društvenog poduzetništva je projekat u kojem će naši mladi poduzetnici imati podršku za pokretanje biznisa od nekog svjetski priznatog poduzetnika. Omladinska banka nam daje odličnu šansu da testiramo ljude, a mladi razvijaju poseban set vrijednosti“.

Možda što pričam zvuči malo ambiciozno, ali moramo napraviti mladu grupu poduzetnika na Balkanu. Vjerujemo da možemo kreirati role model generaciju, a samim tim bolja budućnost dolazi za BiH“, zaključila je svoje gostovanje u Novom Danu.