U Krupi na Uni blizu 50 posto stanovništva bez struje

Vijesti 10. feb 201511:10 > 11:13
Screenshot

U općini Krupa na Uni i dalje je na snazi stanje elementarne nepogode zbog snježnih padavina, oko pedeset posto stanovništva je bez napajanja strujom, a telefonski saobraćaj se odvija otežano.

Sloj snijega je, na nekim mjestima, premašio 100 cm. Magistralni i regionalni putni pravci su pročišćeni sa potrebom da se i dalje održavaju prohodnim zbog snijega koji pada.

Iz Civilne zaštite RS-a navode da je danas nastavljeno čišćenje lokalnih puteva i da je u toku otklanjanje kvarova na elektro-energetskoj mreži.

Na području Novog Grada/Bosanskog Novog snježni pokrivač je 46 cm u nižim predjelima, a u višim oko 70 cm.

Magistralni i regionalni putni pravci su pročišćeni i prohodni ali se saobraćaj odvija otežano zbog novih padavina.

Snabdijevanje električnom energijom se postepeno normalizuje. Bez napona su još tri dalekovoda i četiri trafo-područja. Ekipe održavanja i danas nastavljaju s radom na otklanjanju kvarova.

U zoni odgovornosti Elektrodistribucije iz Prijedora jučer su do 19.00 sati otklonjeni kvarovi i uspostavljeno je napajanje električnom energijom tri trafo-područja.  

Bez struje je 16 trafostanica na području prijedorske elektrodistribucije. Sve raspoložive ekipe nastavile su rad u ranim jutarnjim satima na otklanjanju preostalih kvarova.  

S električnom energijom ima problema i u Sarajevsko-romanijskoj regiji. Jedan kompletan dalekovod u općini Sokolac je van funkcije. Električari rade na njegovom osposobljavanju. Danas su u Foči planirani radovi na dva dalekovoda pa će potrošači biti bez struje na određeno vrijeme.  

Prema izvještaju Hidrometeorološkog zavoda RS-a, Trebišnjica u Trebinju i Drina kod Janje bilježe porast nivoa toka, a ostale rijeke imaju pad vodostaja. Svi vodotoci su ispod kote redovne odbrane od poplave.  

Republička uprava civilne zaštite navodi da obavlja svoje zakonske obaveze prateći aktuelne meteorološke uslove.