"Gospodo, mi smo znanstvenici, mi ne brojimo krvna zrnca"

Vijesti 09. mar 201818:34 > 18:37
N1

U Mostaru je danas održan prvi sastanak predstavnika Akademije nauka i umjetnosti BiH, Republike Srpske i Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH.

Cilj sastanka je formiranje konzorcijuma za realizaciju makroprojekta pod nazivom “Optimalizacija efekata integracije BiH u EU” kojim bi se procjenili efekti, prednosti i eventualni nedostaci ekonomskog otvaranja BiH i njenog pridruživanja EU.

Predstavnici tri Akademije za nauku i umjetnost u BiH danas po prvi put zajedno na sastanku, okupljeni oko zajedničke ideje. U pitanju je projekat koji bi se bavio optimilizacijom performasni BiH u procesu pristupanja EU.

“Radi se o jednoj sferi ekonomije što je jako važno i ono što treba posebno ovdje naglasiti jeste da smo se po prvi put sve Akademije i dva Ekonomska instituta našli na istom zadatku, to nekako zvuči neobično danas u našoj bh. stvarnosti, međutim gospodo, mi smo znanstvenici, mi ne brojimo krvna zrnca”, naveo je Jakov Pehar iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH.

Pokretanjem i realizacijom ovog projekta članice Konzorcija, organizovale bi akademske i tehnokratske potencijale u Bosni i Hercegovini da radom, znanjem i kompetencijama daju doprinos unapređenju procesa integracija u EU.

“To je zaista veliki posao, i tu treba da se angažuje cijelo društvo ako hoćemo da imamo odgovore koje su neke države pomoću tih projekta već dobile i uspješno ušle u EU”, kazao je Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

“Mi smo se danas načelno dogovarali, postojalo je dosta nejasnoća kako će se finansirati, ko će upravljati tim projektom, da li će sredstva iz IPA fondova, ili fondova EU, ili iz fondova ili budžeta BiH, ili njenih entiteta itd, dakle puno je nepoznanica”, istaknuo je Rajko Kuzmanović iz Akademije nauka i umjetnosti RS.

Pored predstavnika tri Akademije sastanku su prisustvovali i predstavnici dva Ekonomska instituta u Sarajevu. Kažu u pitanju je ideja koja je nastala prije tri godine, a Akademska zajednica trebala bi dati odgovor na izazove ekonomskog i društvenog trenutka u kojem se nalaze zemlje u tranziciji, uključujući i BiH.

“Posebno u kontekstu pristupanja EU gdje se cijeli sistem mijenja, transformiše se u nove strukture, nova rješenja, nova pravila itd”, izdvojio je Spasoje Tuševljak iz Ekonomskog instituta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Ove dvije institucije spremne su da, između ostalog, zajedno organizuju obuku i edukaciju mladih stručnjaka iz BiH u ekonomskom modeliranju, te da pruže fundamentalnu pomoć u kreiranju CGE modela za BiH. Konačni rezultat trebala bi biti indikativna prognoza – koji sektori u privredama entiteta će imati direktne koristi od ulaska u EU, a koji će morati da podnesu teret prilagođavanja da bi postali konkurentni i opstali na tržištu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.