"Neću biti kandidat za predsjednika RS, niti Predsjedništvo"

Vijesti 11. mar 201813:46 > 13:52
N1

Predsjednik Narodne stranke Ognjen Tadić izjavio je danas da neće biti kandidat za predsjednika RS, niti za člana Predsjedništva BiH na predstojećim opštim izborima.

Tadić smatra da u ovom trenutku ne postoje demokratski uslovi za izbor predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH, a da je to omogućio Glavni odbor SDS-a, jer “nisu kandidovali one koji su ranije pobjeđivali kandidate SNSD-a, već su autsajdera poslali pred bilo kojeg kandidata SNSD-a”.

On je istakao da članovi Narodne stranke ne razmišljaju o političkim funkcijama radi funkcije, već im je cilj pronaći saveznike za realizaciju programskog dokumenta koji su danas predstavili.

“Svim političkim strankama smo spremni da se pridružimo u saradnji, ali radi politike, a ne radi funkcije”, rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, stranački dokument “Zadaci Narodne stranke” ima za cilj obnovu i jačanje vjere u Republiku Srpsku kao zemlju u kojoj vlada demokratija, pravna država i u kojoj se može pošteno živjeti i raditi.

Narodna stranka predlaže definisanje novog ustava Republike Srpske u skladu sa savremenim tokovima, vraćanje rada političkih organizacija u okvir zakonitih djelovanja i odvajanje partijskih interesa od javnih, zatim normalizacija političkih odnosa, potom reorganizacija javne uprave na način da će biti smanjen broj ministarstava na osam u RS, a na nivou BiH na šest.

“Planovi za ekonomiju u vezi su sa našim načelom `ekonomskog patriotizma` koje ne isključuje slobodnu tržišnu privredu, već interventno definiše određene prioritete, prije svega kada je riječ o industrijskoj politici”, istakao je Tadić.

On je dodao da su u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u Narodnoj stranci usmjereni na kvalitet usluga i uslova rada zaposlenih u ovoj oblasti, a da kroz reformu pravosudnog sistema doprinesu borbi protiv korupcije.

Tadić je naveo da je plan i uvođenje trajne zabrane vršenja javnih funkcija za one koji budu presuđeni kada je riječ o korupciji, te da se donese zakon o ispitivanju porijekla imovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.