Kasumović: Ono je bio napad na instituciju gradonačelnika

Vijesti 16. mar 201817:33 > 17:36
N1

Sjednica Gradskog vijeća Zenice prije tri dana prekinuta je nakon što je nezadovoljni vijećnik Mensud Keleštura gađao fasciklom gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

O incidentu, političkoj situaciji u Zenici, stanju u gradu, ali i političkim ambicijama u Danu uživo razgovarali smo sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem.

Šta je izazvalo incident, komentar?

To nije fascikl. Rekli su da je fascikl da bi to ublažili. Bio je tvrdi rokovnik sa materijalima u njemu. To nije bio napad na Fuada Kasumovića, nego na instituciju gradonačelnika. Te retrogradne snage, SDA i A-SDA, koje još postoje Gradskom vijeću na sve načine pokušavaju, odnosno ne priznaju moj legitimitet, jer su vladali 20 godina. Došao je hrabar čovjek koji je prošao njihovu školu i otkrivam kako su građani oštećeni“, odgovorio je Kasumović.

On je kazao da je na prošloj sjednici jedan vijećnik rekao kako je Keleštura bio veliki humanitarac i pomogao građanima nemilskog sliva u vrijeme poplava.

Onda sam ja izvadio dokument da je on kao volonter naplatio sredstva. Počela je druga sjednica, kada se pričalo o komunalnim taksama, a to su kladionice, i znao je da ću objelodaniti dokument s njegovim potpisom. On je napravio tu scenu da ne bih to iznio“, rekao je Kasumović i dodao: “Bog mi je dao pamet, iskustvo i zdravlje da sve to mogu pratiti.”

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da je protiv njega podneseno 37 krivičnih prijava.

Smatram da će sutra biti 38. jer gostujem u vašoj emisiji. To je tako, misle da ću se umoriti i odustati. Ovo što ja radim u Zenici, treba uraditi u čitavoj državi. Prekinuo sam ono što se radilo 20 godina“, smatra Kasumović.

Oporezivanje kladionica u Zenici – mnogi su se protivili uz obrazloženje da svjesno grad gurate u bankrot jer će se taj novac morati vratiti kladionicama?

90 posto vijećnika u GV, a i ministra FBiH i države su političari opće prakse, ne znaju osnovne stvari, a petljaju se u sve. Ne postoji varijanta da grad bilo šta vrati. Naša oduka je ustavna i primjenjuje se u meritumu na taj dan i nema retroaktivnu namjenu. Ogromna sredstva kladioničari uzimaju od građana i ne plaćaju poreze. U mom gradu je 121 kladionica, ojadiše građane Zenice. Fuad Kasumović se nikada ne kladi. Klade se građani koji zarade dnevnicu 20-30 KM i mene ti isti čekaju i traže pomoć. Na taj način sam htio smanjiti to, svesti ih na normalnu mjeru kladionice. Kladionice su legalan biznis, ali moraju isto tako legalno plaćati porez. Za 2017. grad će dobiti 3.170.000 KM.

Kakvo je stanje u Zenici? Kad ste preuzeli mandat, grad je imao milionska dugovanja.

Preuzeo sam Grad sa 62 miliona duga i oko 3 miliona duga po sudskim presudama. Pošto sam iskusan ekonomista, prvo sam stabilizovao budžet, a sreo sam se sa kapitalnim projektima koji su trebali biti urađeni prije 10 godina. Kotlovi su iz 1974. godine i raspadaju se. To je trebalo uraditi prije deset godina, a mi se sada nismo mogli zadužiti niti marku. Našli smo veoma prihvatljivo rješenje za Zenicu, kontaktirao sam kolege iz Vlade Finske i Mitala. Novo grijanje će biti zdravstveno prihvatljivo. Grad će se grijati na NUS proizvod visoke peći i koksne peći. Ljeti ćemo proizvoditi struju i taj posao ćemo završiti 2019. godine. Preuzeo sam grad bez ikakvog projekta. Građani će imati jefitnije i sigurno grijanje nego do sada“, poručio je Kasumović.

Šta je sa problemom zagađenosti zraka u Zenici?

EU i EBRD su Zenicu uvrstili u zelene gradove. Upravo sada počinje implementacfija tog projekta gdje će evropski stručnjaci odrediti izvore zagađenja, napraviti projekte i zajedničkim finansiranjem rješavati taj problem“, odgovorio je Kasumović i dodao da će biti zabranjeno loženje uglja kada proradi nova kotlovnica.

Na pitanje koji su mu politički ciljevi, Kasumović je odgovorio:

Država BiH. Lično više nemam ciljeva, bio sam sve. I ovo što radim, radim u gradu gdje mislim doživjeti starost. Sada dio sebe moram dati za državu. Svi moramo dati doprinos da dočekamo starost, da ne bi s kesicom morali bježati. Koncept koji vlada građane vodi u sukobe. Građanima se mora ponuditi alternativa. Moja je želja da ugled iskoristim kako bi doveli mlade ljude da promijenimo krvnu sliku. Moraju doći nove generacije koje razumiju probleme, a ne da se oko svega svađamo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.