Haverić iz Naše stranke: Bili smo izigrani, bez izvinjenja

Vijesti 21. mar 201808:54 > 09:21
N1

Demokratska fronta je SDP-u, Našoj Stranci i Građanskom savezu uputila je prijedlog sa sedam tačaka kojim se predlaže način ujedinjenja ljevice u BiH. O temi ujedinjenja ljevice odnosno da li će do toga doći u jutarnjem programu N1 televizije govorio je Tarik Haverić član Predsjedništva Naše stranke.

SDP je prijedlog odbio, Naša stranke je sinoć zasjedala i donijela odluku da ne prisustvujete današnjem sastanku.

To je konačna odluka Naše stranke i za nju postoji za nas racionalno i prihvatljivo objašnjenje. Sinoćnji sastanak bio je povodom najavljenog sastanka, ali se nisu čuli nikakvi novi argumenti jer ovaj sastanak u sebi ne nosi ništa novo. Možda nekima jeste šokantan, jer predviđa ukidanje postojećih stranaka i osnivanje jednog političkog subjekta, ali mi smo u tom procesu već neko vrijeme i upozoravali smo dosta rano da se ne treba čekati 2-3 mjeseca pred raspisivanje izbora da se pokreću nove inicijative. Sinoć smo bez ikakvih razilaženja u rukovodstvu odlučili da se naši predstavnici neće ni pojaviti na ovom sastanku jer to zvuči dosta neozbiljno“, rekao je Haverić.

Zašto sada ovaj prijedlog?

I prije godinu i po dana to je bilo tačno, nakon poraza koje su određene stranke preživjele na lokalnim izborima, to je bilo tačno, ali tada niko nije ozbiljno razmišljao da pokrene takve procese. Uobičajilo se da se Naša stranka bez ikakve rezerve svrstava među stranke ljevice. Za nas su stranke ljevice sve koje su nastale cijepanjem SDP-a. Najprije SDU, pa se ocijepila Demokratska fronta, pa iz nje Građanski savez. Mi smatramo da bi bilo korisno da su oni našli načina da se ujedine i tako bi nastao ozbiljan politički subjekt koji bi u građanskom bloku bio stariji parner, a Naša stranka kao slabija mlađi partner“, kazao je gost Novog dana.

Haverić je kazao da je Naša stranka od početka bila uključena u ujedinjenje stranaka ljevice, iako su sumnjali da do toga može doći.

Naša stranka je članica ALDE, to je Alijansa liberala i demokrata za Evropu. Nama je jako drago da smo nakon godina napora i prevladavanja nepovjerenja uspjeli dobiti članstvo i jako dobro sarađujemo sa kolegama. Bilo bi krajnje neozbiljno da ih obavijestimo kratim emailom da više ne postojimo i da smo se utopili u nemku veliku stranku ljevice sa sasvim neizvjesnim ishodom. To bi bilo neozbiljni i prema našem članstvu koji nam sve više ukazuju povjerenje.”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je Komšiću: “O ukidanju SDP-a nema govora”, poručivši da on kao predsjednik neće potpisati akt koji bi značio kraj stranke koja ima tradiciju dugu 108. godina. Iz SDP-a su pozvali Željka Komšića da povuče svoju jednostranu kandidaturu za člana Predsjedništva iz reda Hrvata. Komšić je odgovorio kratko da to ne može uraditi zbog Dragana Čovića.

U svim našim pokušajima saradnje bili smo na neki način izigrani bez nekog izvinjenja, a upravo kada je riječ o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH. Ipak mi se nadamo da će stranke ljevice naći zajednički jezik i spriječiti mrvljenje glasova jer se tako gube poslanički mandati. Jasno je da su poslije izbora oni naš jedini ozbiljan partner, ali mi sami ne možemo ništa učiniti da bi oni preovladali svoje, da ne kažem lične interese, ali ovakve inicijative djeluju upravo tako, kao da se traži alibi“, mišljenja je član Predsjedništva Naše stranke.

Uskoro pogledajte kompletno gostovanje Tarika Haverića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.