Kovačević: Nemoguće je kontrolisati svako iznošenje novca

Vijesti 11. feb 201509:44 > 09:50
N1

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, gostovao je u Novom danu gdje je govorio o tokovima novca iz BiH i da li je moguće njihovo kontrolisanje.

U aferi teškoj više od 100 milijardi dolara onih koji su utajili porez na Bosnu i Hercegovinu otpada devet računa sa 4,3 miliona.

Kovačević je napomenuo da UIO BiH “posebnu pažnju” obraća na gotovinske tokove novca iz BiH.

“Fizičko lice prilikom izlaska iz BiH može bez prijave na graničnom prelazu iznositi novac ili čekove u iznosu od 2.500 eura ili 5.000 KM. Osim ovog iznosa, fizičko lice može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protivrijednosti od još dodatnih 2.500 eura, ali uz prikaz dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog računa u banci ili da su sredstva kupljena kod ovlaštene banke. Za veće iznose od 10.000 KM mora postojati odobrenje nadležnog entitetskog ministarstva finansija”, rekao je.

Gost Novog dana je napomenuo da “o svakom prenosu stranog novca i obveznica preko granice u vrijednosti 10.000 KM i više, carinski organi, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca, dostavljaju podatke finansijsko-obavještajnom odsjeku Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA)”.

Kovačević je rekao da se veće količine novca mogu iznijeti fizički ili putem komercijalnih banaka, s tim, da banke imaju odgovornost da prijave transakcije.

“Nemoguće je kontrolistati svako fizičko lice prilikom ulaska i izlaska iz BiH jer bi to dovelo do kolapsa. Najbolja kontrola je moguća na aerodromima jer putnici moraju proći kroz skener”, istakao je.

Glasnogovornik UIO BiH je rekao da je Uprave za indirektno oporezivanje u toku 2014. prema Tužilaštvu BiH dostavila 78 izvještaja utaje poreza i pranja novca po kojima je budžet oštećen za 15 miliona KM.

“Od 2006. godine podnijeli smo 986 izvještaja o pranju novca po kojima je budžet oštećen za 201 milion maraka”, ističe Kovačević koji je dodao da je “procesuirano više od 300 slučajeva”.