Jedna knjiga za Bibliju i Kur'an

Interreligious Council in Bosnia and Herzegovina

Jedna knjiga za mir (One Book For Peace), objavljena prije skoro godinu dana, potvrdila je svoj smisao – uporednim predstavljanjem stihova iz Biblije i ajeta iz Kur'ana, pokazala je koliko su učenja iz ovih svetih knjiga slična, te da na isti način govore o temeljnim vrijednostima ljudskog života.

Autor knjige je novinar i publicista iz Sarajeva Mirnes Kovač, uz pomoć dva teologa, a projekat je realizirala agencija New Moment iz Beograda.

Poruka upućena iz Sarajeva, u vrijeme novih prijetnji svjetskom miru, pokazuje snagu zajedničke riječi kršćana, muslimana i Židova, naglašava u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirnes Kovač.

RSE: Šta je bila ključna ideja za nastanak ove knjige?

Kovač: Ideja je bila da iz Sarajeva, povodom 20. godišnjice osnivanja i rada Međureligijskog vijeća, jedinstvene organizacije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, pošaljemo poruku mira. S obzirom da je knjiga pisana na engleskom jeziku, ona ima mnogo veći odjek izvan BiH. Ideja vodilja je također bila činjenica da u Bosni i Hercegovini imamo mnogo više zajedničkog, nego onog što nas razdvaja. Željeli smo da pokažemo na jednom mjestu, koliko je zajedničkih tačaka.

U BiH smo daleko više od puke tolerancije, mi smo toleranciju podigli na viši nivo. Muslimani, pravoslavci i katolici su odolijevali nasrtajima izvana i sačuvali su bosansku konvivenciju, suživljenje, što je kao termin daleko prikladnije duhu Bosne, nego što je kruta riječ tolerancija. Kad nekoga tolerirate, onda tolerirate i ono što ne volite, što vam nije drago.

Poruka koju je ova knjiga poslala, našla je odjeka i drago mi je da smo pokazali koliko smo više jedinstveni u sličnosti, nego u različitosti. Jedan je Bog i Židovima i kršćanima i muslimanima.

RSE: Šta je sadržaj knjige?

Kovač: Knjiga, kao međureligijski projekat sadrži deset tema, o jednom Bogu, miru, pravdi, ljubavi, odnosu prema bližnjemu, svetosti života, suosjećanju, opraštanju, pomaganju drugome i nadi – na koje su naši teolozi ponudili po deset citata iz Kur'an i Biblije.

Zamolio sam svoje kolege, profesore sa Islamskog i Bogoslovskog fakulteta, Muhameda Fazlovića i Pavla Mijovića, da izdvoje po deset citata i tako je uz moj predgovor i poruku, nastala knjiga One – Jedna knjiga za mir.

Deset tema o kojim knjiga govori su univerzalne, bliske svim ljudima. To su univerzalne vrijednosti kroz koje smo željeli da kažemo da, u vrijeme kada se religiji i religijskom daje etiketa ideologije zla i nasilja, na taj narativ odgovorimo pozitivnom pričom kao što je poruka ove knjige.

Kompletan razgovor pročitajte na ovom linku.