Eberle i Arp za N1 o životu Hasana Nuhanovića (VIDEO)

Vijesti 27. mar 201816:33 > 16:37
N1

Nakon što je izvedena premijera predstave "Srebrenica" austrijskog ansambla Petera Arpa u salzburškom teatru, austrijski mediji pisali su o potresenosti publike i saosjećanju sa životnom pričom Hasana Nuhanovića.

Susret austrijske ekipe sa Srebrenicom omogućila je ugledna političarka Doraja Eberle. Mi smo imali priliku razgovarati s njima, a u nastavku donosimo samo dio ekskluzivnog intervjua. 

N1: Scenario je tako slikovit, radi se o nečemu što se dogodilo u ne tako dalekoj prošlosti. Kako je publika reagirala, jer uvijek je najvažniji taj prvi utisak?

Peter Arp: Imali smo premijeru u subotu navečer, imali smo i nekoliko proba prije toga s ljudima u prostoriji, tako da smo već vidjeli da ih uvijek duboko potrese, ostavi bez teksta, na kraju performansa. Nismo imali pojma kako će premijera proteći, tu su uvijek različiti ljudi, reakcije, tu su i novinari, veća publika nego ranije, ali nešto što se nikada nije ranije dogodilo u mojoj pozorišnoj karijeri, jeste da na kraju premijere, nije bilo ničega osim tišine!

N1: To je najdublji dojam koji nam neko može pružiti, zar ne?

Peter Arp: To je bio momenat aplauza koji se odmah ugasio, niko se nije pridružio i ljudi su jednostavno ostali tihi. Nismo se udružili publici za aplauz, ali smo to uzeli kao nešto što su oni nama pružili kao priznanje predstave i prepoznavanje šire slike u isto vrijeme.

Performans: “Ja sam Hasan Nuhanović. Pokopao sam svog oca Ibru 2006.-e godine, 11 godina nakon genocida. Majku Nasihu i brata Muhameda 2010.-e, 15 godina kasnije.”

“Ostavite moju djecu na miru! Ne moju djecu!”

N1: Koji su to događaji koji su Vas najviše dotakli?

Doraja Eberle: Najvažniji događaj do danas je taj koji se tiče čovjeka kojeg sam upoznala koji je u ratu izgubio i ruke i noge. Upoznala sam ga u bolnici i posjetila sam ga. Bio je sretan, razgovarao je sa svojom suprugom. Sjećam se da sam bila u šoku misleći kako bi ovaj čovjek čak mogao počiniti i samoubistvo. Stoga sam pitala šta je želio i zašto je tako sretan, rečeno mi je da je zahvaljivao Bogu što je ostao živ. Tada sam se obavezala da, ako ovaj čovjek može biti sretan što je ostao živ, onda ja mogu posvetiti svoj život pomažući ovim ljudima.

Cijeli intervju s Dorajom Eberle i Peterom Arpom uskoro možete pogledati na našem programu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.