Nakon skoro tri godine donesena presuda u slučaju Sejfović

Vijesti 28. mar 201816:30 > 16:38
N1

Skoro tri godine, nakon počinjenja pljačke Raiffeisen banke na Ilidži, i ubistva prolaznika Keme Bašića, Kantonalni sud u Sarajevu, izrekao je prvostepene presude. Amel Sejfović i njegova sestra Alma, te pomagač Arif Hajradinović osuđeni su, dok je troje drugih pomagača oslobođeno za počinjena djela.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu protiv Amela Sejfovića i drugih. Optuženi su 5. 11. 2015. iz poslovnice Raiffeisen banke opljačkali 284,316 maraka, a tokom bijega i pucanja na zaštitare počinili su ubistvo prolaznika Keme Bašića.

“Sud optuženog Sejfović Amela osuđuje na jedinstvenu kaznu u trajanju od 14 godina i 6 mjeseci. Sud optuženog Hajradinović Arifa osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i 6 mjeseci. Optuženu Sejfović Almu osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine”, kazala je Žana Kovačević, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Advokat prvooptuženog Sejfovića u prvoj reakciji na presudu kaže kako je očekivao da kazna bude visoka prvenstveno zbog medijskih pritisaka. Međutim nezadovoljan je dijelom zaključaka koje je donijelo sudsko vijeće.

“Ne vidim odakle je predsjednik Vijeća kad objavljuje presudu nalazi da je temeljem ulazne i izlazne rane oštećenog Bašić Keme utvrđeno da je ubijen odnosno da je zrno kojim je pogođen faktički potiče od automatske puške koja nije pronađena. To ja ne znam odakle je Vijeće izvuklo taj zaključak”, kazao je Muhidin Kapo, advokat prvooptuženog Sejfovića.

 Optuženi Nizama Beširević, Haris Hajrović, i Goran Šakota su oslobođeni optužbi. Sličnu presudu je očekivao i advokat trećeoptužene Alme Sejfović.

“Njoj je danas ukinut pritvor. Smatram da visina krivično-pravne sankcije je visoka s obzirom da ipak ona po meni spada u ovu grupu što su oslobođeni, što su pomagali izvršenju krivičnog djela. A to nije krivično djelo s obzirom da je u prvom srodstvu sa optuženim. Ali sad je to stvar Suda. Svaka strana ima pravo na žalbu”, kaže Omar Mehmedbašić advokat Alme Sejfović.

Pred Kantonalnim sudom se Sejfoviću SUDI i zbog bijega iz zatvora u septembru prošle godine, nakon čega je osam dana bio u bijegu. Presudom je Sejfovićima i Hajradinoviću naloženo da 30 dana od pravomoćnosti presude banci vrate ukradeni novac u iznosu od 284,316 maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.