Petir za N1: Sve što sam rekla se temelji na izvješćima EU

Vijesti 29. mar 201816:38 > 30. mar 2018 17:56
Goran Jakus/PIXSELL

Zastupnica Hrvatske demokratske zajednice u Parlamentu EU, Marijana Petir je uzburkala bh. javnost izjavom da se u Bosni i Hercegovini pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom, te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja. Dodala je da niču vehabijska naselja na granici sa Hrvatskom.

Znatan dio javnosti je osudio izjavu Petir. Među onima koji su reagovali na njenu izjavu su pojedini političari, ali i Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Petir je u razgovoru sa reporterom N1, Zvonkom Komšićem obrazložila svoju izjavu. Tvrdi da se ona temelji na izvještajima EU i NATO-a o stanju u BiH.

Zašto ste prije nekoliko dana izrazili zabrinutost sigurnosnom situacijom u BiH?

“Predstavnici EU i NATO-a su izrazili svoju zabrinutost situacijom u BiH na sjednici čija je tema bila sigurnost u BiH i na Kosovu. Procjena situacije se temelji na analizama, studijama i izvješćima.”

Najviše pozornosti u BiH je izazvala Vaša izjava u kojoj kažete da na granici sa Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju domaće stanovništvo u BiH. Gdje niču ta naselja i na osnovu čega to tvrdite?

“Sve ono što sam rekla se temelji na izvješćima Parlamenta i Komisije EU o napretku BiH na njenom europskom putu. Važno je spomenuti izvješće Europskog parlamenta o uticaju Saudijske Arabije, a ono je najnovije jer datira od kraja prošle godine. Naselja niču u cijeloj BiH, što govori izvješće Europske komisije. U izvješću se navodi da je potrebno postići međunarodne standarde u borbi protiv finansiranja terorizma, ali i da je BiH pogođena radikalizacijom i povratkom boraca sa stranih ratišta.”

Nešto slično je govorila predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović prije nekoliko mjeseci. Nju su demantirale nadležne sigurnosne službe u BiH, pa i ministar sigurnosti, Dragan Mektić. Tvrdili su da ono što je predsjednica Kitarović rekla nije tačno!?

“Ne znam na šta se referirate. Ja govorim ono što je navedeno u izvješćima Europskog parlamenta i Komisije. Važno je spomenuti izvješće EUROPOL-a koje navodi bitno drugačije brojke koje sam ja navela. U njihovom izvješću se navodi da je iz regije otišlo od 800 do 900 boraca koji su otišli na strana ratišta, a da u tome prednjači borci iz BiH i Kosova. Za obratiti je pažnju na izvješće Parlamenta EU u kojem se navodi da Saudijska Arabija finansira čak 245 dobrotvornih zaklada u BiH kako bi ‘širile konzervativni islam u regiji’. Prema studiji je to razlog zašto postoji veliki broj ljudi koji odlaze na strana ratišta.”

Rekli ste da se u Bosni i Hercegovini pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom, te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja. Da li se i u ovoj izjavi pozivate na izvješće Europske komisije? Kada ste posljednji put bili u BiH, budući da vas stvarnost demantira?

“Žao mi je što niste pročitali izvješća koja sam Vam poslala. Politizirate ono što se ne bi trebalo politizirati. Činjenica je da Saudijska Arabija sa stotinama miliona eura finansira različite aktivnosti koje su ne samo vjerskog, već i obrazovnog karaktera. A sve je to u cilju širenja konzervativnog islama u regiji. Izvješća pokazuju da je Saudijska Arabija imala i ima snažan uticaj u regiji, a on je počeo još u ratu. Dakle, cilj im je širiti njihovo tumačenje islama, a riječ je o političkom islamu. On je drugačiji u odnosu na onaj islam koji se oduvijek prakticirao u BiH. Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. je dogovoreno da strani borci napuste BiH, ali se to nije desilo. Veliki broj njih je ostao u ruralnim krajevima u BiH. Nije Saudijska Arabija jedini donator, donatori su i Iran i Turska.”

U raspravi je ukazano na problem naoružavanja policijskih službenika u RS-u. Spomenuto je da u RS-u svaki policijski službenik ima automatsku pušku, dok u državama EU na jednu automatsku pušku dolazi 17 do 18 policajaca. Zašto Vas to nije zabrinulo kao što Vas je zabrinula navodna radikalizacija i pojava ekstremizma?

“Naravno da to svakog zabrinjava. Podatke o naoružavanju je iznio potpukovnik NATO-a za Europu. On je istakao problem u pribavljanju podataka o naoružanju u BiH. Predstavljeni su podaci o 50% registriranog oružja. Zabrinjavajuće je što među tim podacima uopšte nema podataka o naoružanju iz RS… U svom nastupu sam istakla ono što je najvažnije jer je obraćanje trajalo do 1 minute. Istakla sam da svi zajedno učinimo da BiH ostane cjelovita država, da se osigura jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, te da EU mora pomoći BiH na njenom europskom putu.”

Jučer je iz Brisela poručeno da BiH mora ukinuti “dvije škole pod jednim krovom”. Međutim, Večernji list je naveo da se zastupnici iz Hrvatske u Europskom parlamentu protive ukidanju. Da li ste Vi protiv i zašto?

“Ne znam na šta se referirate i ne znam kada je bila ta rasprava. Ne mogu komentirate ono što ne znam. Zalažem se da sva tri konstitutivna naroda imaju svoja prava. Hrvati ne mogu ostvariti svoja prava. Ona postoje na papiru, ali ne i u stvarnosti. Desilo se da su na pojedinim područjima BiH u potpunosti iščeznuli.”

Rijetko kada govorite o tome da su Hrvati skoro pa nestali na području RS?

“Kako znate o čemu ja govorim. Dajete ocjene koje su vrlo paušalne. Kao hrvatska zastupnica imam pravo reći da Hrvati u BiH ne uživaju ona prava koja bi trebali uživati.”

Kako Vas shvatiti ozbiljno, kada se fotografirate s osobom koja pred Haškim tribunalom osuđena za ratne zločine – Dariom Kordićem?

“On kao slobodan čovjek, može slobodno hodati po Republici Hrvatskoj. Nisam sudac, niti procjenitelj nekih događaja iz prošlosti.”

Šta je za Vas Dario Kordić?

“Mislim da ovaj razgovor nije onaj koji bi mogao doprinijeti boljitku u BiH. Ako je neko slobodan čovjek, onda on može slobodno hodati u Republici Hrvatskoj, BiH ili gdje već ide. To je njegovo pravo koje mu niko ne može zapriječiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.