Univerzitet u Sarajevu će dobiti modernu biblioteku

Vijesti 30. mar 201816:17 > 16:36
Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS

U naredne dvije godine Univerzitet u Sarajevu (UNSA) će dobiti novu biblioteku. Bit će to jedna od najmodernijih biblioteka u regiji. Danas je i potpisan protokol kojim je predviđeno da se izdvoji milion KM za realizaciju ovog projekta.

Protokol su potpisali ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović i rektor UNSA, Rifat Škrijelj. Izgradnja biblioteke se finansira sredstvima Saudijskog fonda koji je za tu namjenu osigurao 17 miliona KM.

“U protekle tri godine za te je svrhe Kanton doznačio ukupno 536.923, 36 KM na račun UNSA. Sredstva su, između ostalog, usmjerena za izradu projekta rušenja objekata na lokaciji buduće biblioteke kao i za izvođenje radova na njihovom rušenju, izradu ostalih neophodnih elaborata i projekata, te pripremu tenderske dokumentacije za izradu glavnog projekta gradnje zgrade i brojne druge propisane procedure i aktivnosti”, naveo je ministar Kazazović.

Rektor Škrijel je rekao da: “Očekujemo da će se njegova izrada okončati tokom narednog mjeseca, kada bi trebao biti i predat na ocjenu firmama revidentima. Potom slijedi raspisivanje tendera za izvođenje građevinskih radova na budućem objektu biblioteke”.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS

Izgradnjom biblioteke bi se trebao trajno rješiti problem smještaja Nacionalne i univerzitetske biblioteke koja se nakon izmještanja iz Vijećnice nalazi u Kampusu univerziteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.