Potpisom i šampanjcem potvrđena decenijska saradnja

Vijesti 30. mar 201818:12 > 18:19
Ilustracija

Do posljednjeg trenutka nije DNS nije odustajao od svog kandidata za člana Predsjedništva ili predsjednika RS danas su ipak pristali na kompromis. Potpisan je Sporazum koalicionih partnera i dogovoreno da kandidati za ove funkcije dolaze iz redova SNSD-a, za ostale funkcije u postizbornom periodu ostavljen je prostor za dogovor.

Ovim potpisom danas je još jednom potvrđena decenijska saradnja.

Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potpisali su Sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji a zatim zalili šampanjcem.

Iz DNS su ranije poručivali da je njihov uslov jedna od funkcija – kandidat za člana Predsjedništva ili predsjednik RS. Ipak danas su pristali na kompromis za obje funkcije kandidati će biti iz redova SNSD-a. Zajednički kandidat za člana Predsjedništva je Milorad Dodik, dok ime kandidata za predsjednika RS još nije saopšteno.

“Trebamo u dogledno vrijeme to i učiniti. Ja ne tvrdim da se ne zna. Veoma se dobro zna i jedno i drugo i svako mjesto ali naše je pravo da odredimo trenutak kada ćemo to saopštiti”, kazao je Milorad Dodik.

Sporazumom je predviđena i podjela osvojenih funkcija. Pavić je prije potpisivanja rekao da će DNS ili SP, koja bude imala više glasova, prva birati među ostalim pozicijama – predsjednik entitetske vlade, predsjednik Narodne skupštine, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i predsjedavajući u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Današnji potpisi su garancija još četiri godine stabilnosti u RS ali i borba da BiH bude ono što je ustavmo utvrđeno a ne ono što neki žele ili pokušavaju da naprave”, kaže Marko Pavić iz DNS-a.

U koaliciji se nadaju podršci između 65 I 70 % građana na svim nivoima.

“Nismo zadovoljni sa onim što je prethodne četiri godine urađeno u BiH jer smo od toga imali veliku štetu. Želimo tu politiku promjeniti, dati doprinos da bude bolja da korist imamo i mi i drugi narodi koji žive u BiH”, kazao je Petar Đokić, SP.

Predstavnici političkih stranaka ističu da je ovo najdugotrajnija koalicija u regionu, tvrde da je najstabilnija, te da će biti pobjednička.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.