BiH: Beskućnike hladno vrijeme natjeralo u prihvatne centre

Vijesti 11. feb 201518:36 > 18:42
N1

Pet osoba umrlo je u BiH u posljednjih mjesec dana zbog hladnoće i niskih temperatura. Većina žrtava je iz seoskih područja, mada je jedan slučaj smrzavanja zabilježen i u centru Zenice. Hladno vrijeme natjeralo je mnoge beskućnike u prihvatne centre.

Milorad Lazić, kao izbjeglica iz Kaknja ostao je bez doma. Posljednjih godina radio je na seoskim imanjima širom Srbije. Zbog zdravstvenih problema i nehigijene, amputirana mu je noga. Sredinom prošle godine počinje život na banjalučkim ulicama.

Ispred muzeja na klupi sam spavao dva i pol mjeseca. Od 18. septembra sam ovdje, što se tiče smještaja ja sam zadovoljan“, rekao je korisnik prihvatne stanice Milorad Lazić.

Banjalučka prihvatna stanica za beskućnike udomila je ove zime pet osoba, a tokom prošle godine 60. Prosječna starosna dob korisnika je 59 godina. Dobar dio njih se ovdje ugrije, jede, okupa i vrati na ulicu.

“To su osobe koje su alkoholičari i najčešće dolaze u alkoholisanom stanju. Zatim osobe sklone narkomaniji i koja su suicidalna – osobe iz tih rizičnih grupa. Bolesnih od Alzheimera, demencije”, rekla je glavna medicinska sestra u Prihvatnoj stanici u Banjaluci Nada Jukić.

Ovi ljudi toplije vrijeme lakše podnose na otvorenom. Zimi su svjesni da na ulici ugrožavaju svoj život. U Sarajevu je nedovoljan kapacitet prihvatnih stanica.

“Sedamnest je samo u januaru bilo primljeno, od toga su dvije žene sa maloljetnom djecom. Jedna sa petero djece, a druga četvero malodobne djece. Oni se zadržavaju od par dana do mjesec”, izjavila je psihologinja u Prihvatnoj stanici u Sarajevu Adela Bahto.

Četiri smrtna slučaja zbog smrzavanja zabilježena su oko novogodišnjih praznika u Zenici, Donjoj Jablanici, Tuzli i u Mladikovinama kod Teslića. Posljednji, peti slučaj, desio se u Travniku prije dva dana.