Usvojena žalba S. A. protiv presude Vrhovnog suda RS

Vijesti 02. apr 201819:02 > 19:12
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zauzeo je stav da žrtve torture ne moraju plaćati troškove suđenja. Riječ je prvoj odluci Ustavnog suda BiH kojom je utvrđena povreda prava na imovinu i prava na pravično suđenje logoraša/žrtava torture u predmetima po tužbama za naknadu nematerijalne štete, te je izuzetno značajna, ističu u Savezu logoraša.

Ustavni sud BiH zauzeo je stav da obavezivanje žrtava ratne torture na plaćanje troškova postupka predstavlja povredu njihovog prava na imovinu i prava na pravično suđenje, a koji su utvrđeni Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Pozivajući se na odluku suda u Strazburu u predmetu Cindrić i Bešlić protiv Hrvatske, Ustavni sud BiH na sjednici održanoj krajem marta usvojio je žalbu članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini S.A., podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske i presude Okružnog suda u Banjaluci, kada je riječ o troškovima postupka. Naime, prema tim presudama članica Saveza logoraša bila je obavezana na plaćanje troškova Pravobraniteljstva RS u iznosu od 3.000,00 KM sa pripadajućim kamatama.

Ustavni sud BiH je ukinuo presude u dijelu koji se odnosi na odluku o troškovima postupka . Predmet je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci koji po hitnom postupku treba da donese novu odluku u vezi troškova postupka i obavijesti Ustavni sud o poduzetim mjerama roku od 90 dana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.