Malić za N1: Većina beskućnika to nije svojim izborom

Vijesti 12. feb 201509:17 > 09:22
N1

Zbog hladnog vremena i niskih temperatura popraćenih snijegom, u Bosni i Hercegovini je od početka godine usljed smrzavanja preminulo pet osoba. Riječ je, uglavnom, o beskućnicima.

Sanja Malić iz Centra za socijalni rad, pri kojem djeluje prihvatna stanica za ljude bez krova nad glavom govorila je za N1 o ovom problemu.

“Banja Luka nema u pravom smislu prihvatilište – nešto što funkcioniše u državama u okruženju, nego je to neki prijelazni tip, prihvatna stanica za lica zatečena u skitnji i prosjačenju”, navodi Malić.

“Razlika je u tome što je prihvatilište više otvorenog tipa dok, recimo, u našoj prihvatnoj stanici lica budu smještena uz asistenciju policije”.

Gošća Novog dana je istakla da Banja Luka finansijski podržava funkcionisanje rad ove stanice.

“U našoj stanici pored osoba koje se zateknu u skitanju i prosjačenju znaju biti i osoba koje su puštene sa bolničkog liječenja, a porodica nije u stanju da ih zbrine”, rekla je Malić i napomenula da je u ovoj stanici smještaj “kratkotrajan”.

“Propisano je da se osobe ovdje mogu zadržati do sedam dana”.

Ukoliko se ne nađe niti jedan od adekvatnih oblika zbrinjavanja, tvrdi Malić, osoba ima mogućnost da ostane i duže u prihvatnoj stanici.

Gošća Novog dana je istakla da Banja Luka nema proble sa beskućnicima.

“U prošloj godini je bilo zbrinutu 12 osoba u stanici”.

Malić tvrdi da je manji broj registrovanih beskućnika to svojim izborom.

“Manji broj je onih kojima je to stil života – biti beskućnik, dok je veći broj onih koji su ostali bez imovine zbog raznih socijalnih, ekonomskih i drugih problema”, navodi gošća Novog dana i dodaje: “Takve osobe je teže osnažiti i vratiti u normalno funkcionisanje jer se teško navikavaju na tu situaciju”.

Banja Luka ima također prihvatnu stanicu za djecu koja se zateknu u prosjačenju.

“Takva djeca zadržavaju se 24 sata dok se eventulno ne stupi u kontakt sa roditeljem ili starateljem”, kaže Malić i dodaje da su se znali desiti slučajevi zbrinjavanje djeca koja su pobjegla od kuće.

“Sistem dobro funkcioniše pa se takva situacija brzo riješi”, zaključuje Malić.