Nakon 26 godina sa radom počinje Trebevićka žičara

Vijesti 06. apr 201807:24 > 07:25
N1

Nakon 26 godina, ponovo će danas biti pokrenuta Trebevićka žičara.

Na Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, građanke i građani glavnoga grada će ponovo moći žičarom odlaziti na Trebević, omiljeno izletište brojnih generacija.

Ovo je, prema riječima sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake, jako važan dan za grad, a pamtit će ga se i po tome što se u funkciju ponovo stavlja sarajevska žičara. Kako ističe, jako puno energije je uloženo u ovaj projekat, kako bi obećanje koje su vlasti dale građanima bilo ispunjeno.

Prethodno je upriličena i vježba evakuacije koja je uspješno izvedena na najatraktivnijim lokacijama, u naseljenom području i najvišoj točki na visini od 40 metara.

Program obilježavanja rođendana Sarajeva predstavio je jučer u Vijećnici gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je pozvao građane da danas dođu na svečanu panoramsku vožnju žičarom.

Između ostalog, najavio je otkrivanje ploče posvećene “Rami Biberu”, što je bila želja donatora i Sarajlija te kazao da će danas biti otvorena izložba “Uspomene” u ulici Sarači te Prvo ulično bijenale grafike “Grafičko proljeće u Sarajevu” ispred Gradske tržnice.

I ovom prilikom, zahvalio je porodici Hofferman, koja je donirala značajna sredstva za Sarajevo i žičaru te pozvao građane glavnog grada BiH da budu dio programa, jer “Trebević opet silazi u grad”.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajevo Igor Gavrić najavio je i održavanje svečane sjednice u Vijećnici na kojoj će ugostiti 30 delegacija iz svijeta.

Također je istakao da će danas biti uručene i Šestoaprilske nagrade, Plakete Grada Sarajeva, nagrade za izuzetno sportsko zalaganje te za hrabrost.

Javno preduzeće BH Pošta u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavilo je poštansku marku “Obnovljena Sarajevska žičara” koja je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka.

Svečana ceremonija puštanja u rad obnovljene žičare pod motom “Trebević opet silazi u grad” sa polazne stanice Bistrik bit će upriličena u 11:00 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.