Kakva je uloga Turske i Rusije na putu BiH ka NATO-u

Vijesti 07. apr 201814:30 > 14:33
N1

Tokom nedavnog boravka u Bosni i Hercegovini turski premijer Binali Yildirim upoznao je javnost o tome kako je Rusija upozorila da bi ulazak BiH u NATO mogao dovesti do destabilizacije na Balkanu.

Navodno je ruska želja da se uspori proces pristupanja BiH ovom vojno-sigurnosnom savezu. Ova izjava dolazi u periodu kada naša zemlja očekuje aktivaciju MAP-a.

“Rusija navodi da bi aktivacija MAP-a u BiH, preko Srbije mogla otvoriti put nestabilnosti, te je moguće da zbog toga može odugovlačiti sa punopravnim članstvom u NATO. No, mi vidimo želju države i naroda BiH za ulaskom u NATO, stoga ćemo nastaviti pružati podršku BiH. Turska će nastaviti pružati svaki vid podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU) i NATO-u”, izjavio je Yildirim.

Velike geopolitičke igre na Balkanu su se završile, a ovo što se trenutno dešava je samo potkusurivanje za neke druge stvari smatra prvi čovjek parlamentarne komisije za odbranu.

“Ulaskom Crne Gore u NATO ostala su još ova 22-23 kilometra naša oko Neuma i to će se sigurno vrlo brzo desiti. Turska je jedan od najslasnijih zagovornika aktiviranja MAP-a, a ovo što radi Rusija je u cilju da bi se definitivno riješilo pitanje Krima odnosno Ukrajine. Dakle, Balkan je završen i ovo su samo neki sporadični izleti kako bi Zapad prihvatio da se ne miješa u Ukrajinu”, ocijenio je Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije za odbranu i sigurnost PS BiH.

Aktivaciju MAP-a naši zvaničnici očekuju već na narednom samitu koji bi se trebao održati polovinom godine, a u tom cilju u posjetu Briselu odlazi ministrica odbrane.

“Tema sastanka se odnosi na analizu rezultata sastanka Sjevernoatlantskog vijeća (NAC)+BiH, održanog 15.03.2018. godine u Briselu, te koordinacija narednih aktivnosti s ciljem dobijanja podrške za aktiviranje MAP-a za BiH. Sastanak je izuzetno važna aktivnost koja ima uticaj na predstojeća razmatranja statusa procesa evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

Na konstantno povezivanje Bosne i Hercegovine i Srbije i puta prema NATO-u, Podžić poručuje, da će se i Srbija vrlo brzo morati odlučiti na kojoj stolici sjedi te da sporadični incidenti koje organizuju i neke paravojne formacije bliske Rusiji smatra dijelom hibridnog rata kojem je cilj da se pažnja javnosti odvrati od stvarnog stanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.