Vučić: Ovdje protivnika nema, ovdje smo svi partneri

Vijesti 10. apr 201812:04 > 12:04
N1

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je otvorio 21. "Međunarodni sajam gospodarstva" u Mostaru. Direktorica sajma Delfina Bošnjak tom prilikom uručila je zahvalnicu Vučiću.

Vučić se na početku svoga izlaganja zahvalio na priznanju i kazao je kako mu ono mnogo znači. Podsjetio je da posljednje četiri godine posjećuje Mostarski sajam i ocijenio je kako je svake godine sve veći broj prvirednika iz Srbije. Zaželio je da sljedeće godine taj broj bude još veći.

“Hoću da se zahvalim Mostarcima na nevjerovatnom gostoprimstvu. Ljudi su ćutke prihvatili da ih nas petorica sa obezbjeđenjem ometam svih ovih dana. Mostar je ovih dana postao ne samo centar BiH, nego i regije. Poštovani Mostarci trebate biti ponosni na svoj grad. Želim da citiram jednu važnu rečenicu Bertranda Russella koja glasi: ‘Jedini način da se čovječanstvo iskupi jeste saradnja’. I to nama u regionu jeste jedino potrebno. Jedin način da preživimo svi zajedno je da postanemo ozbiljni partneri jedni drugima, ali i cijelom svijetu. Pitao sam sebe i saradnike jesmo li pretjerali u najavi i silnom oglašavanju i kazao sam sebi ako su se Mostarci suzdržali da nam ne unište bilborde, hvala im na tome – pokazali su nam da je to ispravan stav. Siguran sam da ćete imate sve više građana Srbije u Hercegovini kao što će te i vi osjetiti svoje gostoprimstvo kada dođete kod nas. Mi smo u ovom regionu jedni drugima komšije, ali smo i više od toga. Postajemo pametnije i bolje komšije, komšije koje umiju da pronađu zajednički interes. Zbog toga su ovakvi sajmi bitni. Nemamo se čemu nadati u odnose sa svijetom ako ne ujedinimo ta svoja mala tržišta. To je tržište za veći broj investitora, za rast i razvoj. Mostarski sajam najbolje pokazuje kako to može da izgleda. Našim privrednicima je to potrebnije nego našim političarim. Ovdje protivnika nema, ovdje smo svi partneri”, zaključio je srbijanski predsjednik.

N1

Dodao je kako granice ne mogu zaustaviti biznis…

“Saradnja nam svima donosi korist. Kada je nama dobro, onda je i Evropi sigurno mirnije i stabilnije”, kazao je Vučić te za kraj dodao:

“Mostarci su pokazali kako je biti pravi domaćin, da se svi osjećamo kao kod svoje kuće. Pozivamo Mostarce u Beograd i Srbiju i da vidite da vas tamo čekaju prijatelji i jednako dobri domaćini. Želim vam srećno otvaranje sajma, mnogo uspjeha, mira i stabilnosti. Živjelo prijateljstvo naših zemalja i živjelo prijateljstvo naših ljudi”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.