VIDEO|Tarik Musakadić i borba za očuvanje starih zanata

Vijesti 10. apr 201818:23 > 19:19
N1

U Mostaru je večeras predstavljen ''Arhitektonski nakit sa motivima Mostara'' koji je nastao kroz saradnju sa arhitekticama iz Mostara, Nadom Komadinom i Martinom Milićević te arhitektom i zlatarom iz Sarajeva Tarikom Musakadićem.

Stari zanati polako izumiru jer mladi ne žele naslijediti porodičnu tradiciju. No, Tarik Musakadić, spojio je arhitekturu i porodični zanat, zlatarstvo. Svoju prvu kolekciju, protkanu historijom i kulturom Sarajeva, predstavio je prošle godine.

“Htjeli smo napraviti jednu čestitku za prijateljicu, sestra i ja da budemo malo kreativni, na kraju se odustalo od čestitke, napravi se taj prsten i odatle je sve krenulo”, rekao je Musakadić.

Danas Vijećnica, Begova džamija, Sahat kula, Baščaršija, Katedrala, bosanski ćilim izlaze iz njegove radionice u obliku prstenja, naušnica, privjesaka i broševa. Njegov rad prepoznale su arhitektice iz Mostara.

“Upratili smo ovo što Tarik radi a paralelno smo mi radile na nekom projektu koji je iz te teme, odlučile smo da bi to mogla biti odlična saradnja. Kontaktirale Tarika, Tarik i ja se sa fakulteta znamo, obratile mu se, prebrzo i prejednostavno, prelaka i ugodna saradnja”, kazala je Martina Milićević.

Iz ove saradnje nastao je ”Arhitektonski nakit sa motivima Mostara”. Pet motiva: Stara gimnazija, Stari most, karta Rondoa i karta Starog grada te detalj gradskog sata sa Kosače čine novu kolekciju.

Simbol Mostara je Stari most, naravno da je to odabir bio, i još jedan detalj, sata sa Kosače, taj sat se dva puta ponavlja u gradu, on je nešto što šetač stvarno mora primjetiti”, naglasila je Komadina.

Najteže za izradu bile su Vijećnica i Stara gimnazija jer obiluju detaljima. Inspiraciju pronalazi u dušama gradova, a nakon Sarajeva i Mostara, Tarik se ne zaustavlja.

“U ovom trenutku mi Višegradski most pada na pamet kao nešto što bi volio uraditi i svakako bi volio da se malo više obradi ovaj dio zajedničke historije za vrijeme kraljevine Bosne, tako da ćemo se sad malo tu više bazirati”, dodaje Musakadić.

Da mostovi ne spajaju samo obale, svjedoči priča ovih mladih ljudi. U jednom prstenu – spoj prošlosti i sadašnjosti, Sarajeva i Mostara, nauke i zanata. A uskoro, i drugih bh gradova.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.