Za šta je Vojislav Šešelj proglašen krivim

Vijesti 11. apr 201814:50 > 14:55
SRS

Žalbeno vijeće Mehanizma krivičnih sudova u Haagu ukinulo je oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, i proglasilo ga je krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima.

Šešelju je izrečena kazna na deset godina zatvora, ali je ona odslužena pošto se u kaznu uračunava vrijeme koje je lider Srpske radikalne stranke proveo u pritvoru.

Žalbeno vijeće osudilo je Šešelja po tačkama 1, 10, 11 – za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe Tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.

Šešelj je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća. To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živelo 80 odsto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je Tužilaštvo izvodilo u Hagu.

Presudu Šešelju danas je čitao sudija Theodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća. Meron je kazao da je Šešelj iznio nekoliko prigovora po pitanju njegovog prava na pravično suđenje. “Argumenti su samo ponavljanje onoga što je ranije bilo izneseno”, naveo je Meron.

Kako je kazao, ne pokazuju postojanje greške i Žalbeno vijeće prigovore odbija.

Podsjetimo, Sudsko vijeće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.