ANKETA| Građani Sarajeva o presudi Šešelju

Vijesti 11. apr 201815:18 > 15:51
N1

Šta ima da prokomentarišem, pravo da vam kažem - ne znam, kazala je za N1 jedna građanka Sarajeva komentirajući pravosnažnu presudu Vojislavu Šešelju prema kojoj je lider Srpske radikalne stranke osuđen na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

“Pravo nije pravda, to je pravilo. On je trebao biti osuđen i u prvostepenom postupku, međutim iz političkih razloga i svega što se dešavalo tokom procesa on je oslobođen”, mišljenje je građanina Sarajeva.

“Poslije ovoliko vremena ona smijurija godinama u zatvoru, puste ga, pa ga vrate… šta ima da prokomentarišem”, kazao je anketirani građanin.

“Mislim da je trebao za zlodjela koja je načinio trebao dobiti puno, puno više. Mislim da je ovo zemlja gdje se najviše krše ljudska prava i gdje su najviše izgubili oni koji su dali svoju mladost za rat”, naveo je još jedan ispitanik. 

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pravosnažno je osuđen na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Šešelj je proglašen krivim po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.

Podsjetimo, Sudsko vijeće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.