Rambo Amadeus: Tito vladao pet godina duže od ovih titoića

Vijesti 11. apr 201821:35 > 12. apr 2018 06:57
N1

Da li je jugonostalgičar, zašto su kladionice pune, a igrališta prazna? I šta će biti sa svima nama - neka su do pitanja na koje je odgovorio Rambo Amadeus u Pressingu na N1.

Nismo više regija, sad smo prostor?

“Dobro je da nismo suteren. To ti je tako. Anemično zvuči. Ko da kažeš za neku strašno ružnu ženu da je lopata, nego osoba. Tako više nisu države, nego neki prostor. Osoba B, prostor A. “

Da li je jugonostalgičar?

“Ne znam. To je očigledno bila tempirana bomba, čim se raspala. Bio sam i mlad. U mladosti ti je sve nekako, kriteriji su naivniji. Samo deset godina kako je Tito umro – to se držalo. Kakva je to država kada kult ličnosti umre? Tito je vladao samo pet godina duže od ovih sada titoića”, naveo je Rambo Amadeus u gostovanju u Pressingu na N1.

Igrališta prazna, kladionice pune?

“Narod postao lijen. U kladionici se sjedi, po igralištu skače. Automatizacijom proizvodnje – ljudska radna snaga postaje suvišna. To je razlog što su ljudi dezorijentisani. Ja i ti vlasnici svega, šta nas briga. Kupiš dva robota – uključiš i cepaju, i to jeftinoj struji. Nema kod njega noć – dan”.

Kazao je da je Crna Gora država građana po Ustavu.” Smatram da se vlast treba da mijenja svake četiti godine, mora se priznati – to je država građana”, pojasnio je. Ali, kolektivni identitet ne voli.

“Jedni druge podgrijavaju iz nekih interesa. Ja nisam navijao ni za jedan fudbalski klub. Osim kada je igrala Jugoslavija. Izbjegavao sam da mislim o kolektivnim identitetima, jer imam individualni. vidio sam da društva što imaju jači kolektivni identitet, individualna sloboda manja. To se najbolje vidi na fudbalskim stadionima. Ovdje ima sarajevo i željezničar. i sad ti dođeš na stadion, i dođeš među navijače jednog tima i odjednom ti dođe da se veseliš što je suprotni tim dao gol. Prosto nemoguće. Ali to je individualna sloboda, ali kolektivni identitet ti to neda. Zato sam bježo od toga”.

“Postojim ja, postoji porodica, prijatelji imenom i prezimenom. Postoji čovječanstvo. Čovjek mi je draži od majmuna”, izjavio je u Pressingu.

Šta će biti sa svima nama?

“Ostarit ćemo i umrijet ćemo. Doći će mlađi. Ako neko ne vjeruje u zagrobni život, onda će biti živi poslije smrti. Neki će se odseliti, klimatske izbjeglice će dolaziti, kupovati napuštene placeve, biće im dobro ovdje. Za sad nas zaobilaze. Niko se nije htio zadržati. Mi se stalno nešto brinemo za tuđi interes”, ispričao je u Pressingu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.