25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Srebrenici

Vijesti 12. apr 201807:46 > 07:49
N1

U Srebrenici će danas biti obilježena 25.godišnjica od zločina nad bošnjačkim civilima u ovom gradu.

Na današnji dan 1993. godine ispaljene su četiri granate s položaja Vojske Republike Srpske koje su ubile 74 i ranile preko 100 civila Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava tog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.

Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika te općine Nermin Alivuković.

Tabaković je kazao da će na obilježavanju biti prisutni potpredsjednici bh.entiteta, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i Ramiz Salkić potpredsjednik RS-a.

Tužno je i žalosno što nikad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Naš cilj obilježavanja je da se sjetimo nevino ubijenih žrtava i da se nigdje i nikome ne ponovi ovakav zločin”, kazao je Tabaković.

Program obilježavanja počinje u 10.30 sati dočekom delegacije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zvaničan program obilježavanja na igralištu ispred osnovne i srednje škole Srebrenica je u 11.30 sati, a nakon podne-namaza proučit će se Tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.