Somun: Ne vjerujem da će doći do vojne intervencije u Siriji

Vijesti 12. apr 201818:05 > 18:10
N1

Hajrudin Somun, vanjskopolitički analitičar ocijenio je kako očekuje smirivanje tenzija u Siriji, te da do vojne intervencije neće doći.

“Ako je suditi po onome što se dogodilo u Koreji, ne bih rekao, mislim da će smiriti stvari. Bilo je slično prije nekoliko mjeseci, pa sada imate pripreme za susret Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika, to se ranije nije moglo zamisliti”.

Ipak, kazao je da vlada opšti strah od novog rata, od milionskih žrtava i od sukoba na svjetskom nivou. Kazao je da Donald Trump ne prijeti u prazno.

“Ali sjećate li prvi dan poslije Trumpove pobjede, svijet se nije ni snašao da je Trump pobijedio, ali tada sam rekao da sam manje šokiran. Dogodi se da takvi političari dođu na vlast, imaju žestoku retoriku u pa se smire. Trump se nije smirio, on voli da drži svijet u napetosti, na ivici rata. Od tada do sada on nije pokrenuo niti jedan rat, a u Americi nije uspio ono što je obećao”, izjavio je Somun.

A da li je mogući treći svjetski rat?

“Neka vrsta trećeg svjetskog rata, kao što je rekao papa Franjo, već počinje. Trump voli da drži svijeti na ivici. Jedno je Twitter, a drugo je odluka da se krene u rat. Vidite kako on mijenja? Njegova politika je da nema politike, on mijenja stavove i na Twitteru”, naveo je Somun u razgovoru sa Zvonkom Komšićem u Danu uživo na N1.

Tvrdi da je geografski položaj Sirije mnogo važniji od odnog kojeg ima Sjeverna Koreja, ali i dodao:

“Sirija ima podršku Rusije i Irana. Kina je daleko, ali može poslati oružje”, dodao je.

Ukoliko bi došlo do tog trećeg svjetskog rata – Somun kaže da bi došlo do formiranja novih blokova, drugačijih nego što su bili za vrijeme I i II svjetskog rata.

“Amerika, Britanija, Francuska i neke druge zapadne zemlje na jednoj, a na drugoj Rusija, Iran, Kina”, ocijenio je.

Potvrdilo se ili ne potvrdilo se da se u napadu koristilo hemijsko oružje, ono je povod za situaciju – ocijenio je Somun.

“Cilj su politike Rusije, Irana, Turske i drugih zemalja. U drugim ratovima se tražio povod, Obama je prije nekoliko godina zbog hemijskog napada zamalo poslao trupe u Siriju. U Iraku isto, a nikada se nije potvrdilo da ga je Sadam Hussein imao”, izjavio je Hajrudin Somun za N1.

Zbog čega je Trumpu i SAD-u važna Sirija?

“Zato što su tamo dva lokalna neprijatelja, Iran kao država i one snage koje oni smatraju da su terorističke, a to je Islamska dražva. Globalno, smeta mu da je Rusija sišla na srednji istok nakon 30 godina, i neće se vraćati tako dugo. Putin je mudriji i pametniji od Trumpa, i radi sve temeljnije, a to je dokazao i u Ukrajini”, kazao je Somun za N1.

Kazao je da ne vjeruje da će doći do vojne intervencije u Siriji na petak 13, da će se ona izbjeći, te da stvaranje tenzija ima cilj da bi se prestrašio čitav svijet, pa i narod u SAD-u.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.