Zečević: Ništa od III svjetskog rata, Sirija je samo poligon

Vijesti 16. apr 201817:46 > 17:51
N1

Berko Zečević, vojni ekspert za N1 je kazao da Trećeg svjetskog rata neće biti, te da je Sirija samo poligon za odmjeravanje stvarne moći između SAD-a i Rusije.

Mnogi su tvrdili da je proteklog vikenda bio “vikend rat” na tlu Sirije, a Zečević je kazao da postoji sistem analiza koje je potrebno izvršiti.

“Upućena je poruka da se ne smije koristiti hemijsko oružje protiv ljudi. Područje Bliskog istoka je poznato po upotrebi bojnog otrova poslije II svjetskog rata, nigdje drugo se nije koristilo. To je bio povod”, izjavio je.

“Rusija je uspjela da potpiše sporazum sa Sirijom na korištenje vojnih resursa. Važna je pomorska baza na toplom moru, koja omogućava ruskoj mornarici da igra svjetsku ulogu. Sada može da koristi operacije u Sredozemlju, da ide u Tihi i Atlantski okean”, naveo je Zečević.

On tvrdi da je posrijedi geostrateško odmjeravnje snaga.

“Putin je prije šest mjeseci izjavio da je izvršeno testiranje 650 različitih oružja, samo 250 je zadovoljilo zahtjeve. To je moćna stvar da predsjednik da takvu izjavu. Rusija je Sriji dala svoje radarske sisteme, protuavionske sisteme. Na ovaj način su i Amerika i Rusija zadovoljne sa ovim što se desilo. Svaka je ispitala šta protivnička strana može da ima”, kazao je dodavši:

“Sirija je samo poligon. Ako Evropa i SAD prihvate realnost da će u Siriji opstati Rusija, a garant opstanka je Assad i njegov režim, onda ja mogu pretpostaviti da će u dogledno vrijeme doći do smirivanja situacije u Siriji i uspostavljanje federalnog uređenja, gdje će ostati partija i one snage koje opstanu zbog djelovanja Rusije i Assadovih snaga”.

Zečević je ocijenio da su tokom vikenda napadnuti samo politički interesi Rusije, ali da nije ugrožen niti jedan vojnik ili vojna oprema.

“Mi možemo mirne duše da kažemo da Trećeg svjetskog rata nema”.

Zečević je mišljenja da je Rusija jaka zemlja, ali ne toliko da bi održavala ogroman teritorij bez napora. Imaju želju da budu vojna sila, po volji Putina te da svako želi da očuva svoju zonu političkog utjecaja.

Koji je naredni Trumpov potez?

“Da povuče trupe. On će ih povući. On želi da bude glavni”, naveo je Zečević.

“Svi svjetski ratovi su krenuli za osvajanje teritorija. Sada se ostvaruje kontrola resursa, Amerika to prekrasno radi. Povukli su se iz Iraka, ali su ostale firme i kontrolišu naftui i plinovode”, kazao je Zečević u razgovoru sa Zvonkom Komšićem u Danu uživo na N1.

Za kraj, iskazao je da je “realnost da su Rusi tu”, te da će do smirivanja tenzija doći najkasnije za šest mjeseci kada bude jasna ključna stvar, a to je ko će kontrolisati Siriju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.