Emrić: Sjednice Parlamenta BiH su postale monotone

Vijesti 17. apr 201808:51 > 09:57
N1

Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smatra da su sjednice ovg doma postale monotone. Mišljenja je da međunarodna zajednica može dati doprinos u izmjenama Izbornog zakona. Nema razloga da se dalje prolongiraju izmjene Zakona o sukobu interesa, kazao je Emrić.

Emrić kaže da nije zadovoljan posljednjom sjednicom Ustavnopravne komisije Parlamentarne skupštine komisije BiH, a na kojoj je razmatran i prijedlog izmjena Zakona o sukobu interesa BiH.

“Nisam zadovoljan obzirom na tačku Dnevnog reda za koju sam bio zadužen. Trebao sam dati obrazloženje ili dati odgovor na pitanje u vezi izmjena Zakona o sukobu interesa BiH. Nisam očekivao da će Ustavnopravna komisija produžiti rok za dostavljanje mišljenja na Zakon. Nadležne institucije još nisu dostavile mišljenje, tačnije Vijeće ministara. Predstavnički dom je dao dodatni rok da Vijeće ministara dostavi mišljenje. Ali nije mi jasno zašto je to učinio”, istakao je.

Upitan zašto se odugovlači sa usvajanjem izmjena ovog zakona, Emrić je ukazao da su stranke na vlasti morale da od Vijeća ministara zahtijevaju dostavljanje mišljenja. Podsjetio je da su izmjene Zakona u parlamentarnoj proceduri već 11 mjeseci, a da ga Ustavnopravna komisija razmatra već tri mjeseca. Osvrnuo se i na sadržaj postojećeg Zakona o sukobu interesa.

“Javnost i relevantni stručnjaci su postojeći Zakon ocijenili kao jako neobjektivnim. Postojeći Zakon navodi na pitanje koliko će članovi Parlamenta biti objektivni kada se bude utvrđivao sukob interesa. Da bi se unaprijedio sistem provjera, u novom Zakonu je precizno definirano utvrđivanje istinitosti finansijskih izvještaja zvaničnika i utvrđen je način na koji se oni trebaju podnositi. Svi su opredjeljenja da se finansijsko stanje i imovina zvaničnika trebaju transparentno pokazati. Izmjenama Zakona bi se otklonile mnoge sumnje i predrasude”, mišljenja je Emrić.

Rekao je da su Agencija za prevenciju korupcije BiH i Centralna izborna komisija dale pozitivno mišljenje na predložene izmjene Zakona.

“Ako bi se Zakon promijenio, Komisija ne bi bila sastavljena od parlamentaraca, već od stručnjaka”, tvrdi on.

Mišljenja je da je Vijeće ministara bilo zainteresirano da se usvoje izmjene Zakona o sukobu interesa, onda bi se to i desilo. Naglasio je da su predložene izmjene Zakona u skladu sa preporukama tijela za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope (GREKO).

Očekuje da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona koje je nešto ranije usvojio Predstavnički dom.

“Očekujem da će se usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona. Ovo je značajno unaprijeđenje. Prebrojavanje glasova bi bilo uozbiljeno. Znamo da su bile velike primjedbe na rad biračkih odbora, naročito nakon glasanja odnosno kada se utvrđuju rezultati glasanja. Skeniranje glasačkih listića bi dalo težinu izbornom procesu. Vratilo bi povjerenje u izborni proces”, kazao je.

Pesimističan je da će se postići dogovor u vezi izmjena Izbornog zakona jer je ostalo malo vremena za to. Ukazao je da u pogledu izmjena Izbornog zakona uvijek može djelovati međunarodna zajednica tj. da ona može dati svoj doprinos.

Osvrnuo se i na sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Smatra da nema ništa značajno izdvojiti kada je u pitanju sjednica.

“Nema tu ništa karakteristično. Sjednice su postale monotone. Vijeće ministara predlaže samo izmjene i dopune zakona. Nema tih reformskih zakona koje su obećavali. Imamo zastoj. Osim odgovora na Upitnik Evropske komisije, nisu ništa značajno uradili. A i Upitnik je bio rezultat rada administracije. Vrlo je mali postotak provođenja reformske agende. Osim akciza ništa nije bilo interesantno i važno”, istakao je.

Kada je u pitanju današnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka članstvu u Evropsku uniju, Emrić je kazao da će Evropska komisija pozvati BiH da aktivnije radi.

“Evropska komisija mora uzeti značajnije učešće. Iluzija je da se mi sami možemo dogovoriti jer nema povjerenja među političarima ili su politički apetiti veliki. Imamo lidere koji jako dobro participiraju u ovakvoj političkoj situaciji i ne žele izgubiti status lidera”, rekao je Emrić.

Potvrdio je da je razgovarao sa Elmedinom Konakovićem, osnivačem političke stranke Narod i pravda. Kaže da ono oko čega su se usaglasili se tiče interesa BiH.

“Imali smo solidarnost s Konakovićem kada se to dešavalo. I mi u A-SDA smo imali slično iskustvo. Naše stranke trebaju demokratsko ozdravljenje”, zaključio je Emrić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.