Raguž: Moguća paraliza pravosudnog sistema

Vijesti 17. apr 201818:07 > 19:23
N1

Prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku, koji je uputio Klub Hrvata razmatrat će se u skraćenoj proceduri. Riječ je o važnom zakonu koji bi trebao otkloniti određeni pravni vakum, koji bi mogao nastupiti, istakao je tokom rasprave Martin Raguž, navodeći kako je moguća paraliza pravosudnog sistema ukoliko se ne dođe do rješenja.

Raguž je istakao kako je potrebno da se otkloni bilo kakva dilema da će sutra više stotina predmeta, koji su u toku, biti blokirano, da se otkloni dilema da će Sud BiH imati limitiranu ulogu i reduciranu odgovornost u procesima koji su već krenuli.

Razloga za hitnost donošenja izmjena ima, ali prijedlog delegata Kluba Hrvata nije onaj koji bi unaprijedio pravosudni sistem smatra Halid Genjac.

“Mislim da ne treba očekivati ni u skraćenoj proceduri bilo kakvo poboljšanje, niti je moguće ovaj zakon poboljšati zbog političke volje onih koji su iza prijedloga Zakona. Tako da mislim da ovaj Zakon neće riješiti problem s provođenjem odluka Ustavnog suda”, smatra Genjac.

A problem bi mogao riješiti Prijedlog SDA u Zastupničkom domu, mišljenja je Genjac. Suštinska razlika je u obuhvatu primjene zakona, odnosno da se izmjenama definiraju samo krivična djela koje tretira Krivični zakon BiH, ali ne i zakoni entiteta.

“Pisanje trećeg zakona za koji bi ja suštinski bio, koji je negdje između ova dva zakona po sadržaju i rigoroznosti, bi samo dodatno komplikovalo situaciju”, mišljenja je Ognjen Tadić.

Prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH, prošlog mjeseca nije dobio podršku Vijeća ministara BiH prema kojem je zamjerke danas uputio Sredoje Nović iz SNSD-a.

“U ovom i ne samo u ovom domu, već uopšte u parlamentarnoj skupštini BiH gotovo se udomaćilo da što teži, ozbiljniji zakon ide po hitnoj proceduri. To je nekako postalo pravilo i uz to mi smo postali supstitut Savjetu ministara”, kaže Nović.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je u junu prošle godine određene odredbe Zakona o krivičnom postupku proglasio neustavnim uz ocjenu da krše ljudska prava. Od državnog parlamenta zatražio je da u roku od šest mjeseci odredbe uskladi s Ustavom BiH. Od tada je prošlo devet mjeseci.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.