Isović za N1: Lik Izeta Fazlinovića sam pisao po sebi

Vijesti 18. apr 201820:03 > 20:25
N1

Feđa Isović, filmski i televizijski scenarista gostujući u Pressingu na N1 objasnio je kako je nastao Izet Fazlinović, jedan od najpopularnijih TV likova, na kome ga je bazirao te objasnio "ko je lud, ko zbunjen, a ko normalan".

U razgovoru sa Amirom Zukićem, Isović je kazao da generalno ne voli pričati o politici, iako živimo u “ludoj situaciji i okruženju”.

“To se vidi i kroz seriju. Doticao sam se toga. Svi su pomalo ludi, zbunjeni, najmanje je normalnih”.

Šale je nekada ranije zapisivao u blok, danas ih snima na mobitel.

“Sve što je smiješno, duhovito, uzimam za pravo da objavim”, rekao je, a potom je objasnio kako je nastao Izet Fazlinović, kojeg u seriji Lud, zbunjen, normalan tumači Mustafa Nadarević.

“Pitaju me to često. U stvari, pisao sam ga po sebi. Nadam se da nisam toliko loš kao on i prevarant kao on, ali osnovne crte sam, političke, po sebi. Prekopiran je ja. Volim i ja Tita, Jugosloven sam po nacionalnosti. Rodio sam se u Jugoslaviji, odgojen sam da je volim”.

Citirao je jednu analizu koja kaže da su u minulom ratu na ovim prostorima najviše ginuli Jugosloveni.

“Sve su to mali pioniri, položili zakletvu, išli na radne akcije, onda su gurnuti u ratove – u kojima su poginuli za neke druge državice, a odgojeni uz ‘Hej Slaveni'”, izjavio je.

Ipak, danas ne razmišlja o rađanju neke nove Jugoslavije.

“Znam da se u Zagrebu osjećam kao kod kuće, u Beogradu, u Ljubljani. Kao udarnik sam se vratio iz Ljubljane… Taj prostor osjećam kao svoj. Jugoslavija je neki najprirodniji okvir za nas. Tužan sam kada vidim da u Hrvatskoj Jugoslavija nije popularna. Taj pokret je snažno hrvatski, da je Šibenik grad sa najviše palih boraca u Narodnooslobodilačkoj borbi, nije Beograd. To je najveća grobnica Hrvata”, kazao je.

“Umrijet ću kao Jugosloven”, kazao je dodavši da ga raduje to da na obilježavanju Igmanskog marša, Neretve i Jajca – sve više autobusa je iz Hrvatske i Slovenije.

“Mi smo petero djece od iste majke”, naveo je Isović.

On za sebe kaže da je “rođeni dubrovački gošpar”. “Trebinjac sam i Sarajlija sam. Tako se osjećam”, izjavio je u Pressingu, pojasnivši da mu je posao takav “gdje mu je laptop, tu mu je i posao.”

“Ali čini mi se da sam produktivniji u Trebinju, manje sam po kafanama nego u Sarajevu.”

Tvrdi da je kada je pisao scenario za Lud, zbunjen, normalan – gledao da Izet Fazlinović bude Hercegovac.

“Znam kakav je Hercegovac paket sa sobom donio u Sarajevo. Ima ljudi koji će se prepoznati u tim situacijama”, rekao je Isović za N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.