Šesta runda pregovora za Mostar, korak bliže rješenju

Vijesti 19. apr 201819:17 > 19:48
Anadoliija

Danas je u Mostaru održan šesti krug pregovora o iznalaženju rješenja za održavanje izbora u ovom gradu.

Predstavnici gradskih organizacija devet parlamentarnih političkih stranaka danas su se izjašnjavali o modelima biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest izbornih jedinica.

Kako je poručeno nakon sastanka, izmjene Izbornog zakona su dogovorene, ali je stav svih parlamentarnih stranka da se ne iznose u javnost detalji dogovaranja, dok se ne postigne dogovor o izmjeni članova Statuta za Grad Mostar.

Nakon prošlosedmičnog sastanka kada je praktično riješeno pola presude Ustavnog suda BiH o Mostaru, tako što je postignut dogovor oko birača u centralnoj zoni i šest izbornih jedinica, predstavnici stranaka danas su se na sastanku čiji je domaćin bio DF, izjašnjavali o dva modela tog rješenja. No, detalji pregovaranja, zasad nisu za javnost.

“Na današnjem sastanku smo dogovorili izmjene Izbornog zakona, ali je stav svih predstavnika parlamentarnih stranaka da se ovaj put ne ide javnost dok se ne dogovore izmjene pojedinih članova Statuta Grada Mostara”, naveo je Mahmut Trčalo, predsjednik GO DF-a.

Podsjetimo, jedan od ponuđenih modela predviđa da na gradskoj listi bude 13 vijećnika i da se iz šest izbornih jedinica bira 22 vijećnika, dok je drugim modelom predviđeno da se iz šest izbornih jedinica bira 26 vijećnika s tim da je devet na gradskoj kompenzacijskoj listi. Strankama su kako je rečeno , prihvatljiva oba modela, no prije izmjena Statuta, kažu, nema konačnog dogovora.

“Dogovoreno je da na idući sastanak predstavnici svih političkih stranaka, dođu sa pismenim prijedlozima izmjena pojedinih članova Statuta i onda ćemo se odrediti koji su to članovi koje možemo promijeniti i da zajedno sa rješenjem Izbornog zakona idemo prema izborima u Mostaru”, dodao je Trčalo.

A potrebno je izmjeniti pet članova koji se odnose na gradska područja, ingerencije glavnog savjetnika, raspodjelu mandata u Gradskom vijeću, pitanje predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća, te član koji se odnosi na sastav komisije za gradska područja.

Od ranije je poznato da određene korekcije u Statutu žele napraviti u SDA.

“Mislim da tako Ustav Federacije nalaže, da se mora rješiti pitanje Statuta, jer u Statutu se rješava broj izbornih jedinica, odnosno broj gradskih područja, a Izbornim zakonom pravila, tako da moramo prvo rješiti pitanje Statuta”, pojasnio je Salem Marić, predsjednik GO SDA.

S druge strane , iz HDZ-a u tome ne vide ništa sporno.

“Naš stav je bio da mi provedemo odluku Ustavnog suda, da dobijemo izbore i da novi vijećnici raspravljaju o Statutu, ali pozicija većine bošnjačkih stranaka je bila da mi dalje raspravljamo o tome, i evo mi smo tu spremni, ne odbijamo tu vrstu rasprave”, kazao je Damir Džeba, predsjednik GO HDZ.

Istaknuto je i to da je uvođenje pozicije dogradonačelnika neustavno, pa stoga postoji mogućnost da se odustane od zahtjeva za uvođenjem ove pozicije, ali da se s druge strane osnaži pozicija glavnog gradskog svjetnika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.