Ravasde: Mali incident može da izazove Treći svjetski rat

Vijesti 20. apr 201809:31 > 09:36
Izvor: N1

Organizacija koja ispituje upotrebu hemijskog oružja još uvijek ne uspijeva ući u Dumu. Prilikom pokušaja ulaska u ovaj grad, na njih je pucano, nakon čega su se vratili u Damask, javili su mediji.

Sa novim informacijama o Siriji, napadu, posljedicama, stanovništvu, njihovim sudbinama i životu ili životarenju između velikih svjetskih sila, za Novi dan govorio je Jasin Ravasde, bivši ambasador BiH u Kuvajtu, šef novinske agencije KUNA za Balkan i stručnjak za geostrategiju koji se upravo vratio iz Sirije.

Jasin Ravasde kao član međunarodne ekspertne grupe pod zastavom UN-a bio je u Siriji i Damasku prije dva dana.

“Na prvi pogled se vidi da Sirija nije jedinstvena država. Sirija danas ima pet kantona ili pet dijelova. Damask i okolina sa obalom mediteranske Latakije i ovaj mediteranski dio koji je pod kontrolom Bašara al-Asada i Rusa. Oko Damaska se vrši preseljavanje naroda, jedna klasična demografska tragedija gdje se protjeruju Suniti u druge dijelove Sirije. Na sjeveroistoku su Amerikanci koji kontrolišu skoro 25% sirijske teritorije sa Kurdima, na jugu takođe Kudruzi sa nekim svojim jedinicama, iranski režim sa Hezbolahom kontroliše više sirijski režim neko što sirijski režim njih kontroliše. Vidi se odmah da je Sirija podjeljena i na vjerskoj i na etničkoj osnovi”, kaže Ravasde.

Podijeljena su i mišljena o nedavnim napadima SAD-a i saveznika na Siriju.

“Nama koji smo preživjeli rat i Miloševićevu propagandu lako je shvatiti propagandu sirijskog režima koji optužuje one koji su opkoljeni da su sami sebi bacali hemijsko oružje, što je smiješno”, naglašava Ravasde.

“Isto kao na Markalama, “mi smo sami sebi bacali bombe”, jedino sirijski režim ima hemijsko naoružanje. Hemijsko naoružanje je bačeno avionima. Ko ima avione osim sirijskog režima i Rusa. Tako da je jasna situacija i nije trebala biti nikakva istraga. Sirijski režim želi da bira trideset svjedoka i da ih dovede komisiji u hotel Sheraton u Damasku da sa njima razgovaraju umjesto da idu na lice mjesta da vide situaciju”, ističe Ravasde.

Jasin Ravasde je u Siriji vidio dosta ljudi sa Balkana koji su tamo doborovoljci.

“Sirijska tragedija već ulazi u sedmu godinu a u tu krizu su upleteni mnogi. Gotovo četrdeset vojski među kojima i dobrovoljci iz Srbije na strani režima kao i Makedonije a najviše iz Grčke i Jermenije sa jedne strane a sa druge strane imamo dobrovoljaca iz Bosne i drugih zemalja. Ovi koji su porijeklom iz Bosne nisu došli iz Sarajeva nego bivši studenti koji studiraju u Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim islamskim zemljama. Njih ima manje jer su izgubili teren, rekao bi da ima više onih koji su na strani sirijskog režima”, zaključuje Ravasde.

Ima li bojazni od većih sukoba, najave Trećeg svetskog rata?

“Ima bojazni, mali incident može da izazove Treći svjetski rat. Da Amerikanci nisu unaprijed obavjestili Ruse gdje će udariti, jedan sat ranije, najmanje da jedan ruski vojnik pogine od američke rakete a moglo se desiti svaki čas. Opasnost od eskalacije svjetskih razmjera postoji i ona se može desiti svaki trenutak“, ističe Ravasde.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.