Mesić: Ja bih Šešeljevo ponašanje ignorisao

Vijesti 20. apr 201817:51 > 19:07
N1

Međudržavni incident koji je izazvao lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kada je navodno izgazio zastavu Hrvatske tokom posjete visoke delegacije te zemlje Skupštini Srbije, i dalje izaziva kontroverze. Hrvatska insistira da se Srbije jasno ogradi od Šešeljevog ponašanja, ali vlastima u Beogradu nije jasno šta oni zapravo žele...

U trenutku pokušaja smirivanja odnosa između Beograda i Zegreba, bar kada je riječ o dužnosnicima dvije zemlje – dogodio se Vojislav Šešelj. Njegovo navodno gaženje hrvatske zastave prekinulo je službenu posjetu hrvatske delegacije Srbiji, i odnose vratilo korak unazad. Predsjednik Srbije Aleksandr Vučić osudio je ponašanje Šešelja, ali to nije umanjilo ljutnju službenog Zagreba. Srbijanska premijerka Ana Brnabić kaže da joj nije jasno šta traži hrvatska strana, koja navodni incident nije ni vidjela.

“Sve je bizarnija ova cijela situacija, ne bih dalje da pridajem važnosti. Srbija je tu, tu smo da razgovaramo, tu smo za svaki vrstu gostoprimstva. Nadam se da će uskoro odlučiti ipak da dođu, da tu posjetu završe. Ja im stojim na raspolaganju”, poručuje Brnabić.

Ni bivšem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću izgleda nije najjasnije ponašanje predstavnika njegove zemlje, koji su napustili Beograd zbog Šešeljevog incidenta, za koji čak nema potvrde da se zaista i dogodio. Za list Danas je ocijenio da to neće poremetiti odnose dvije zemlje.

“Namjera Šešelja da isprovocira i da pravi zbrku između naše dvije zemlje. Ja bih, da sam bio na mjestu hrvatske delegacije, Šešeljevo ponašanje ignorisao, njemu ne treba nikako davati na važnosti”, smatra Mesić.

Bivši šef hrvatske diplomatije Miro Kovač za N1 ocjenjuje da je ova situacija poražavajuća isključivo za Srbiju.

“To je žalosno za Srbiju, da osuđenik za zločin protiv čovječnosti vodi vanjsku politiku. Srbija se mora time pozabaviti”, tvrdi Kovač.

Predavač Instituta političkih nauka u Beču i stučnjak za Balkan Vedran Džihić smatra da nema volje u Beogradu i Zagrebu da se napravi iskorak u odnosima i veruje da će sličnih incidenata biti i u budućnosti.

“Ako zaista postoji strateški cilj u Beogradu i Zagrebu da se ide ka normalizaciji susjedskih odnosa, onda bi u ovom slučaju Plenković ostao tu, uputio protest, ali nastavio suštinski razgovor i u skupštini sa svim drugim činiocima s kojima je trebao da se nađe, ali čini mi se da imamo dvije komunicirajuće posade koje svjesno, ne samo ovaj put, već nekoliko godina, komuniciraju tako da ne žele da naprave iskorak ka historijskom pomirenju dvije države, koje još uvijek izostaje između Srbije i Hrvatske”, ističe Džihić.

I dalje ostaje pod znakom pitanja da li je incidenta zaista bilo, jer je jedini izvor da se gaženje hrvatske zastave dogodilo ostala Srpska radikalna stranka. U međuvremenu, otvara se novi prostor za razmjenu optužbi. MUP Srbije zabranio je najavljeni skup SRS-a u Hrtkovcima u Vojvodini, zakazan za 6. maj. Odgovorio je Vojislav Šešelj, uz konstataciju da MUP nema nadležnost da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.