Trojica bh. vojnika idu u američku Školu za rendžere

Vijesti 13. feb 201516:47 > 16:51
Fena

U kasarni Oružanih snaga BiH (OSBiH) "Rajlovac" danas je završeno trodnevno testiranje i izbor pripadnika OSBiH, koji će u aprilu pohađati prestižnu Školu za rendžere Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država u Fort Benningu u saveznoj državi Georgia.

Izuzetno zahtjevnu provjeru psihofizičkih sposobnosti prošlo je dvadesetšest vojnika OSBiH, koji sudjeluju u državnom procesu odabira budućih rendžera, od kojih će tri dobiti status primarnih, a šest alternativnih kandidata.

Početkom aprila, tri kandidata će otputovati u SAD na pripremni Rendžerski kurs.  

“Svi kandidati moraju zadovoljiti minimalne standarde za Rendžersku školu Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država”, kazao je novinarima kapetan David Knox, predstavnik Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH i diplomac Rendžerske škole, ocijenivši zadivljujućim napore koje su bh. vojnici uložili tokom veoma zahtjevnih provjera.

Dodao je da do završetka Rendžerske škole, kandidati moraju uspješno završiti pet odvojenih selekcija i obuke da bi ostvarili pravo na rendžersku značku.  

“Oni će, ne samo predstavljati najbolje vojnike BiH, nego će biti među najelitnijim pješadincima u svijetu”, kazao je  kapetan Knox.  

Uspješno okončanje procesa odabira uime Zajedničkog štaba OSBiH pozdravio je major Mesud Dervišić, potcrtavajući da se radi o historijskom danu za odbrambene strukture BiH.

Naglasio je da će bh. vojnici prvi put pohađati najprestižniju školu u svijetu u kojoj se vrši obuka za jedinice specijalne namjene, uz uvjerenje da će ovaj ciklus edukacije biti nastavljen.

Fena

Izuzetno zahtjevna i složena testiranja zaokružena su marširanjem na 20 kilometara sa više od 20 kilograma opreme i oružja na svakom od kandidata.

U toku prethodna tri dana kandidati su, uključujući i marširanje, prepješačili gotovo 50 kilometara pod punom vojnom opremom.  

Osim marširanja, tokom testiranja vojnici su, u sklopu rendžerskog fizičkog testa, trčali etapu od osam kilometara, te uradili određeni broj sklekova, trbušnjaka i zgibova, a u sklopu istih provjera zastupljeno je i plivanje, kao i repeling testiranja za alpinističke sposobnosti i sposobnosti prevazilaženja straha od visine.

Istovremeno, u kasarni u Pazariću kandidati su polagali testove iz dnevne i noćne navigacije.  

Fena

Kako je rečeno, vojnici koji pohađaju Rendžersku školu Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država predstavljaju najbolje od najboljih iz SAD-a i međunarodnih vojnih snaga.  

Između ostalog, kandidati će tokom ove obuke biti educirani o tehnikama i opremi alpinizma, helikopterskim tehnikama zračnih napada, operacijama u planinama, te kretanju kroz močvare.