Hajjar: Novac nije problem, novca ima

Vijesti 25. apr 201811:13 > 11:55
N1

Bandar Hajjar, predsjednik Islamske razvojne banke, je u svom obraćanju na Sarajevo Business Forumu naglasio da novac nije problem, novca ima, ali da je problem kako smanjiti rizike za poduzetnike i stvoriti okruženje za investicije.

Hajjar je Sarajevo Business Forum opisao najvažnijim poslovnim skupom u regionu. 

“Zadovoljstvo mi je što partnerstvo između Islamske razvojne banke kao grupacije i BiH traje nekoliko godina. Ono nije nastalo na ovom skupu, već mnogo ranije. Drago nam je što BiH spada u zemlju višeg srednjeg prihoda. BiH je ostvarila velika postignuća od 90-ih godina i krenula je u program ekonomskih reformi. Mi smo vidjeli plodove tih reformi koje je provela bh. vlast”, rekao je.

Kao dva izazova za ekonomije država je naveo alarmantni nivo državnog duga i budžetski deficit. Hajjar smatra da novac nije problem jer novac postoji, problem vidi u tome kako smanjiti rizike za poduzetnike i stvoriti okruženje za investicije.

“Ako bismo iskoristili jedan posto od 200 milijardi dolara, pomogli bismo državama u razvoju”, kazao je.

Istakao je važnost ne samo u partnerstvu između vlasti i poduzettnika, već i sa civilnim društvom što uključuje filantrope, fondacije i akademije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.