"Nikako da zaključimo ratove koji su davno završeni"

Vijesti 25. apr 201812:23 > 12:27
Izvor: N1

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić tokom gostovanja u specijalnom programu N1, regionalnog medijskog pokrovitelja Sarajevo Business Foruma, kazao je da se mnogoto toga promijenilo na SBF-u i to nabolje.

“Promijenilo se puno, jer mislim da ni prvi osnivači koji su zamisli ovaj forum nisu vjeravali da će dobiti ovolike dimenzije. Ovdje se sastaju oni koji imaju vizije, ali i oni koji trebaju pomoć da se te vizije ostvare – to su banke. Bilo bi dobro kada bi se malo još proširio na cijelu regiju. Političari su uvijek tu da daju poruke, da na određeni način osmišljaju kako da se to u ekonomiji i ostvari. Politika kroz svoje mehanizme donose odluke koji se odnose na ekonomiju”, kazao je Mesić za N1.

On je kazao da uvijek dajemo prioritet politici koja mora biti u službi građana i ekonomije.

“Ekonomija je ta koja stvara nove vrijednosti, a ovaj forum je tako zamišljen. Najvažnije je da se upoznaju poslovni ljudi, oni prepoznaju svoje interes, interese svojih ifrmi, a na kraju i svoje države. Onaj koji daje sredstva, on želi da se ta sredstva oplemenjuju, da uložena sredstava imaju korist, u prvom redu za građane. Ovaj forum je dobro dimenzioniran i vođen i vjerujem da će sve više imati odraza na razvoj BiH, ali i regije. Mi smo svi usredotočeni na ulazak u EU. To je dobro, ali ne smijemo biti samo vezani na EU”, naveo je bivši predsjednik Hrvatske.

Kako je naveo, svijet je integriran i ne smijete izvan toga biti.

“Hrvatska može pomoći u samo jednom smislu, a to je da sa svojim glasom nastoji da se što prije cijeli jugoistok Evrope uključi u EU. To je smisao cvijelog tog hrvatskog nastojanja. Udružena Evropa je naš cilj i naša sudbina. Nije dobro ni da vršimo preveliki otklon od nekih dijelova Evrope koji nisu u EU, prije svega to je Turska. Ona mora naći svoje mjesto u EU. Rusija je velika sila, evropska zemlja, nju se ne smije isključiti iz EU integracija. Treba uvijek imati na umu, svijet je danas uzburkan, malo drukčiji kada su se stvarale Ujedinjene nacije”.

Kako je kazao, Srbija, Hrvatska i BiH se često vraćaju na teme iz prošlosti.

“Nikako da zaključimo ratove koji su davno završeni. Svi ratovi su završili s mirom i moramo shvatiti da su ratovi završili, da se granice nisu promijenile. Ima određenih pitanja koje se trebajku riješiti, ali to ne smije opterećivati države i narode. Granice ne smiju razdvajati ljude”, kazao je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić u tokom gostovanja u specijalnom programu N1, regionalnog medijskog pokrovitelja Sarajevo Business Foruma.

Fokus ovogodišnjeg Foruma pod sloganom “Jedan region, jedna ekonomija” je zajednički pronalazak rješenja za iskorištavanje potencijala u oblasti energije, edukacije, IT industrije, poljoprivrede i turizma. Cilj SBF-a je uvezivanje i predstavljanje prirodnih i ljudskih resursa regiona, te otvaranje vrata bosanskohercegovačkim i regionalnim kompanijama za izlazak na inostrana tržišta.

Prvog dana SBF-a biće održana dva panela. Prvi, pod nazivom “Western Balkans Six Regional Economic Area – Thriving with the EU” će biti posvećen analizi na koji način šest zemalja Zapadnog Balkana može prosperirati u odnosima sa EU.

Na drugom panelu “Southeast Europe International Gateways and Connectivity” biće aktualizovana tema specifičnog geopolitičkog položaja Balkana u kontekstu njegovog pozicioniranja kao međunarodnog koridora između ekonomija zemalja Istoka i Zapada.

Drugi dan SBF-a biće u znaku turizma, a učesnicima će biti predstavljeno više od 60 projekata iz te oblasti. Uz prezentaciju projekata biće organizovana i panel diskusija na temu “Tourism as a Rapid Growth Opportunity for SEE”.

Takođe će se razgovarati i o utjecaju ekonomija evropskih zemalja na region. Na panelu “EU Supply Chain and its Impact on Western Balkan Companies” će biti razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja.

Takođe je najavljen i panel “Diaspora, Sports, Arts, Culture & Creative Industry – Transforming Emotions into Investments” na kojem će dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija biti razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.

Učešće na ovogodišnjem SBF-u najavilo je 1.800 osoba, a rad Foruma će pratiti više od 360 akreditovanih prestavnika medija.

Detaljan program i agenda 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) 2018 dostupni su online na linku,

N1 televizija je regionalni medijski pokrovitelj foruma.

U srijedu i četvrtak, 25. i 26. april, N1 televizija realizira cjelodnevni specijalni program s mjesta događaja. U našem programu, osim prijenosa obraćanja panelista, donosimo i detaljne analize kada su u pitanu investicije, domaći i strani kapital, te razgovaramo sa stručnjacima iz oblasti ekonomije, turizma, tehnologija i sporta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.