Pahor: BiH moramo pristupiti sa posebnom osjetljivošću

Vijesti 25. apr 201814:56 > 15:09
N1

Borut Pahor, predsjednik Slovenije, je bio među brojnim govornicima prvog dana Sarajevo Business Foruma. Istakao je važnost pomirenja između naroda BiH. Smatra da je najplemenitija odgovornost da se obezbijedi mir.

Iako Evropska komisija proces proširenja vidi kao tehničko pitanje, u slučaju BiH to nije tako, mišljenja je Pahor. 

“Temelji i državna struktura BiH su posebni i zahtjevaju osjetljiv pristup Evropske unije. Zagovarao bih takav pristup zbog pravnih, političkih i etničkih razloga. BiH će biti teško. Nakon ulaska Hrvatske i očekivanog pristupa Srbije Evropskoj uniji, teško je zamisliti da BiH ostane dugo van Evropske unije bez krupnog rizika za zemlju i sigurnost ovog regiona”, naglasio je.

Ukazao je na važnost da se posveti posebna pažnja BiH u pristupu Evropske unije Zapadnom Balkanu.

“BiH moramo pristupiti sa posebnom osjetljivošću. Moramo vidjeti da taj teški proces pristupanja Evropskoj uniji je od izuzetnog značaja za zemlje Zapadnog Balkana”, kazao je.

U toku svog govora je Pahor u nekoliko navrata istakao važnost pomirenja između naroda. Kao način da se to postgne vidi u regionalnoj saradnji.

“Regionalna saradnja ostaje suštinska alatka za promociju pomirenja i prosperiteta”, naveo je.

Prema njegovim riječima, od početka ekonomske krize 2009. godine do danas se povećala trgovinska razmjena između Slovenije i država Zapadnog Balkana. U protekle dvije godine se obim trgovinske razmjene povećao za 11 posto.

U završnici svog obraćanja učesnicima foruma je naglasio važnost pomirenja koju je ocijenio kao velikom odgovornošću.

“Ne želim se miješati u unutrašnju politiku vaše države, ali dopustite mi da podijelim svoje iskustvo. Ne bih mogao reći koliko je važno za moju zemlju i koliko bi bilo važno za vašu zemlju kada bi proces pomirenja počeo. Znam da će to biti dugi proces i da ima poteškoća. Ali bi bilo jako dobro kada bi sva tri naroda vidjela neku vrstu svjetla na kraju tunela kada je u pitanju pomirenje. Mislim da bi se svi drugi problemi lako rješavali. U slučaju da BiH treba prijatelja, tu smo da podijelimo neka iskustva”, rekao je Pahor.

Smatra da imamo teška pitanja pred sobom, ali i veliku odgovornost da rješimo sva ta pitanja.

“Najplemenitija odgovornost je da obezbijedimo sve za mir i sigurnost naših naroda”, rekao je predsjednik Slovenije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.