Odluka Agencije za bankarstvo FBiH o žirantima

Vijesti 26. apr 201810:02 > 10:02
N1 (ilustracija)

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 16. aprila 2018. godine donijelo je Odluku o uslovima i načinu postupanja po zahtjevu žiranata za oslobađanje od obaveze jemstva.

Ovom odlukom se, radi zaštite prava i interesa žiranta banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva propisuju uslovi i način postupanja Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Ombudsmena za bankarski sistem u sastavu Agenciji po zahtjevu žiranta za oslobadanje od obaveze jemstva.

Žirant je pravno ili fizičko lice koje je garant kreditnog posla i koje se obavezuje, isključivo u pisanoj formi, izvršiti namirenje povjeriocu tek kad to nije moguće izvršiti koristeći sve instrumente osiguranja kredita u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti žiranata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Integralnu odluku koju je potpisala predsjednica Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH Ljerka Marić, a koja je stupila na snagu 25. aprila, pročitajte u prilogu.

Službeni list FBiH
Službeni list FBiH

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.