Drljača najavio: Povećanje penzija za 3,5 posto

Vijesti 26. apr 201812:15 > 12:26
N1

U Sarajevu je danas održana redovna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio je povećanje penzija.

Drljača kaže da će penzije u FBiH biti uvećane za 3,5 posto u skladu sa novim Zakonom o PIO koji je usvojen nedavno. Ovo je akontativno usklađivanje penzija u FBiH, kazao je Drljača.

Vlada FBiH je prihvatila nova zaduženja u iznosu od 260 miliona eura za dvije dionice autoputa 5C da se nastavi raditi na ovom projektu, saopštila je ministrica finansija Jerka Milićević.

Prihodi FBiH za 2017. godinu su veći za 8,5 posto i iznose 8,2 milijarde KM, porezni prihodi su iznosili 7,06 milijardi što je više za 7,4 posto, saopštila je ministrica finansija Milićević. Federacija je u plusu 122 miliona, dok kantoni imaju minus od 340 miliona KM, navela je ona.

Milićević kaže da je budžet FBiH za 2017. bio u suficitu od 107 miliona KM i da se ta sredstva sad šalju na infrastrukturu, odnosno autoput 5C i da to ide u promjenu budžeta za 2018.

“To će donijeti povećanje za kapitalna izdvajanja. Budžetska 2017. je bila vrlo dobra i ukupni prihodi su bili viši nego su planirani i to se vidjelo na suficitu budžeta”, kazala je Miličević.

Iz oblasti pravosuđa Vlada FBiH je usvojila Nacrt zakona o ustavnom sudu FBiH, a prema odluci koja je donesena 2016. godine, saopštio je ministar pravde Mato Jozić. Također je Vlada usvojila nacrt zakona o suzbijanju organiziranog kriminala.

Ministar Jozić najavio je da bi posebni odjeli za pitanja organizovanog kriminala biti u funkciji do kraja ove godine. Ministrica Milićević kaže kako ne očekuje da će do kraja godine biti novog rebalansa budžeta.

Iako nije bio najavljen, na pres-konferenciju Vlade FBiH došao je i premijer Fadil Novalić. Novalić je kazao kako je ovo najobimnija sjednica Vlade FBiH od početka mandata na kojoj je raspravljano skoro 100 tačaka. Čestitao je 1. maj svim građanima i napustio pres-konferenciju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.