Zvaničnik EK pisao Tadiću i delegatima Doma naroda PS BiH

Vijesti 26. apr 201817:32 > 17:47
N1

Generalni direktor u Direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Christian Danielsson, pisao je delegatima Doma naroda PS BiH i predsjedavajućem Ognjenu Tadiću

Tekst pisma prenosimo u cjelosti:

“Apliciranjem za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se obavezala da će održavati vladavinu prava, što je suština procesa pristupanja EU. Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca je lakmus test za ovo opredjeljenje.

Zbog toga bih sa vama i članovima Doma podjelio ozbiljne brige koje Evropska Komisija ima po pitanju članova u BiH Zakonu o krivičnom postupku o posebnim istražnim radnjama i imunitetu svjedoka. Shvatamo da su promjene spornih članova na Vašem dnevnom redu.

U Izvještaju o Bosni i Hercegovini, objavljenom 17. Aprila, Evropska Komisija je naglasila hitnu potrebu da se izmjene ovi članovi tako da poštuju odluku Ustavnog Suda BiH iz Juna 2017. Od najvišeg značaja je da promjene budu u skladu sa međunarodnim standardima u borbi protiv teškog kriminala, pogotovo u skladu sa UN Konvencijom protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koju je BiH ratifikovala. Evropska Komisija je, u skladu s time, eksplicitno predložila izmjenu relevantnih članova Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine tako da je u skladu sa međunarodnim standardima, koji su također dio EU Acquisa o borbi protiv teškog kriminala.

Ako bi ne djelovanje zakonodavca u Bosni i Hercegovini dovelo do pravnog vakuma zbog poništavanja postojećih članova od strane Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine, ili ako zakon koji je usvojen ne bude u skladu sa međunarodnim standardima, ne samo da bi borba protiv međunarodne korupcije i organizovanog kriminala bila ozbiljno potkopana, nego bi i međunarodna suradnja u ovoj veoma važnoj oblasti bila u opasnosti i mogla bi uticati na sigurnost u Evropskoj Uniji i njenim zemljama članicama”, navedeno je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.