Kojić o hapšenju Dudakovića: ''Vršio je egzekucije''

Vijesti 27. apr 201811:23 > 11:27
N1

Povodom hapšenja Atifa Dudakovića, bivšeg generala Armije RBiH i još 11 osoba, novinarima se u Banjaluci obratio Milorad Kojić, direktor Republičkog centra Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Kojić je istakao da se novinarima obraća uz saglasnost postupajućeg tužioca rekavši da je Dudaković osumnjičen za planiranje, naređivanje i ubistva. Milorad Kojić u svom obraćanju medijima označio je Dudakovića kao ”ratnog zločinca” koji je “vršio egzekucije na deset lokacija”, rekavši kako će ovo krivično djelo biti kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti i etničko čišćenje srpskog naroda iz četiri opštine.

“Ovdje se nikako ne radi o sporadičnim incidentima već o organizovanom, sistematičnom i planskom ubijanju zarobljenika što je vidljivo iz dokumentacije, što je vidljivo iz izjava svjedoka i takođe iz video materijala. Kao što sam rekao, Dudaković nije samo nalagodavac već je Dudaković i izvršilac. Predmet je još uvijek u fazi istrage. Predmet je toliko čvrst da ne postoji nijedna odbrana, nijedan advokat da mogu taj predmet da obore. Apelujem na Sud i na pravosudne institucije ne nivou BiH da se vode pravdom i pravičnošću i da ovaj predmet isključivo vode profesionalno i onako kako bi trebalo taj predmet da rade. Takođe, moram da naglasim da su neki od lica visokopozicionirani i u SDA, odnosno jedno lice, kao što ste mogli da pročitate i u medijima, reakao sam ja neću govoriti o imenima. I imamo takođe visokopozicionirana lica – komandire, oficire pa čak i neke koji su nosioci zlatnog ljiljana”, izjavio je Milorad Kojić.

Istraga u ovom slučaju intenzivno je trajala dvije godine, rekao je Kojić novinarima u Banja Luci, objasnivši da je u tom periodu počela i teče saradnja Republičkog centra Republike Srpske za istraživanje rata i ratnih zločina i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa tužiocem.

Ovo je trenutno od osnivanja pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovne najveći predmet i po obimnosti zločina i po fukcijama koje su obavljala osumnjičena lica. Ja sam danas veoma ponosan što smo mogli da budemo dio tima tužiooca i što smo imali međusobno povjerenje i razumijevanje tokom čitave dvije godine rada na ovom predmetu. Zato želim posebno da zahvalim postupajućem tužiocu i njegovom timu jer bez njih mi ne bi mogli ništa uraditi”, poručio je Kojić na kraju svog obraćanju.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu jutros uhapšeno 12 osoba, a među njima i bivši general Armije RBiH Atif Dudaković.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.