Kontaminirano zemljište pored Spreče će biti uklonjeno

Vijesti 30. apr 201810:52 > 11:04
N1

Abdel Đozić, stručnjak sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli, kazao je za N1 da je pukotina na nasipu iz kojeg je u rijeku Spreču iscurio krečnjak - sanirana, te da se gradi dodatni nasip.

On je istakao da nije registriran pomor ribe, ali da je moguće da će stradati mlađ koja nije u stanju da se sakrije od zagađenja.
Kreč koji se izlio u rijeku Spreča ima visoku kiselost pH vrijednosti 11, dok je normalna pH vrijednost rijeke 8.

“Ta se kiselost smanjuje u dodiru s vodom. Tako da već na 500 metara od mjesta curenja pH vrijednost pada na 8, 7”, rekao nam je Đjozić.

On je odbacio mogućnost da zagađenje dođe do Save u Hrvatskoj, jer će se pH vrijednost do tada u potpunosti normalizirati.

”Jedina promjena će biti uočljiva u bijeloj boji, ali ne možemo govoriti o zagađenju”, ističe Đozić.

Mnogo veci problem zadesio se poljoprivrednike, jer se zagađeno zemljište više neće moći koristiti za usjeve. Međutim, kako nam je potvrđeno, kontaminirano zemljište će u narednom razdoblju biti uklonjeno, zamijenjeno nezagađenom zemljom.

Voda zagađena otrovnom materijom istekla u petak u rijeku Spreču iz postrojenja Fabrike iz Lukavca. Više informaciju o stanju na terenu saznajte u informativnim emisijama N1 televizije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.