Dan slobode medija: Novinari kao odlikaši u lošem razredu

Vijesti 03. maj 201817:58 > 18:53
N1

Svjetski dan slobode medija u Bosni i Hercegovini dočekan je u nešto boljem stanju medija, ali sa još neprevaziđenim problemima s kojima se novinari nose posljednje dvije decenije.

Ova godina bi mogla biti još teža zbog predstojeće predizborne kampanje.

Stanje slobode medija u Bosni i Hercegovini bolje je u odnosu na zemlje regije, ističu u Udruženju BH novinari. Međutim, problem političkih pritisaka, napada na medije i novinare, još uvijek je prisutan.

“Mi smo imali 23 slučaja od početka godine do sada prijavljena na liniji za pomoć novinarima. Međutim tim slučajevima najveći broj je onih koji se odnose na kršenje radnih prava novinara unutar samih medijskih kuća, na mobbing unutar medijskih kuća, političke pritiske od strane upravnih odbora i direktora medija, naročito javnih medija. Ali, ono što očekujemo u nastavku jeste zaoštravanje političke scene, a samim tim i jačanje pritisaka na novinare i medije”, rekla je u obraćanju Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

Prema istraživanjima koja su predstavljena javnosti građani i dalje imaju najveće povjerenje u novinare, dok najmanje vjeruju političarima. Između njih su vjerske organizacije.

“Dakle, šta možemo iz ovoga zaključiti mi smo kao odlikaši u lošem razredu. Nismo mi toliko dobri koliko je okruženje u kojem živimo i društvo u kojem živimo i djelujemo loše. Odnosno, mi smo jako dobri s obzirom u kakvim uslovima radimo i sa čim se borimo. Drugi bitan nalaz, koji meni onako ukazuje da ima nade, ja sam nazvala kolokvijalno – novinare ipak ne treba tući”, stav je novinarke Milkice Milojević.

Na svjetski dan slobode medija, slučajno ili namjerno urednike je za svoj sto pozvala premijerka RS. Iz Kluba novinara joj na organizaciju kontra skupa poručuju da bi bilo bolje da je došla da čuje šta sedma sila ima da joj kaže.

“Da budu za ovim stolom ili u publici i da čuje kakvo je naše mišljenje kako to oni rade. Druga stvar je činjenica da ova Vlada kao nikada dosada nije imala manje konferencija za novinare, pretopstavljamo jer se plaše pitanja novinarskih”, izjavio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Pozitivna promjena u odnosu na protekli period, prema riječima Bore Kontića, je smanjen uticaj međunarodne zajednice na medije u BiH.

“Primijećujemo jednu veliku promjenu, koja je zapravo promjena u odnosu na ono što se dešavalo u bosanskohercegovačkom novinarstvu u posljednjih dvadeset i pet godina. Prema ovom istraživanju ne postoji gotovo nikakav uticaj međunarodne zajednice na medije. To je prema meni jedan veliki i značajan korak koji se desio, naravno ako je to zapravo i tačno, a približno jeste tačno”, rekao je direktor Media Centra – Boro Kontić.

Novinarska poruka vlastima ali i ukupnoj društvenoj zajednici je da će se morati uraditi više na mehanizmima zaštite. Glavnu ulogu u tome bi trebali činiti zakoni čiju će izmjenu u budućnosti tražiti predstavnici novinarskih udruženja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.