Arapović za N1: Erdoganov miting u Sarajevu je loša poruka

Vijesti 05. maj 201809:40 > 11:13
N1

Potpredsjednica Saveza za bolju budućnosti Adisa Arapović kazala je jutros u Novom danu N1 televizije da je dolazak turskoj predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu ''loša poruka'' postavivši pitanje 'da li to znači da će Vladimir Putin držati miting u Istočnom Sarajevu''?

Gošća N1 televizije je, komentirajući najavu ovog mitinga, kazala da su ”sentimenti jedna stvar, ali državnost, pravo građana nešto drugo”.

Veoma loše za nas iz razloga što jedan strani državnik najavljuje miting, političko okupljanje u našoj državi bez da imamo bilo kakve zvanične podatke o ovoj posjeti. Da li to znači da će Putin držati miting u Istočnom Sarajevu? Loša poruka, mi nismo vazali kojima se dolazi u posjetu nenajavljen. Upitna je posjeta i zbog sigurnosnih aspekata. Sentimenti su jedna stvar, ali državnost, pravo građana nešto drugo. Jefitin populizam bi možda govorio da ne kažem neke stvari”, rekla je Arapović za N1.

Govoreći o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, ona je kazala hitnost veoma bitna kako ”ne bismo ušli u mostarizaciju Federacije”.

”Mislim da su sami akteri već dovoljno rekli o atmosferi na posljednjem sastanku, čak su se trudili prenijeti što više te atmosfere u javnosti, nismo čuli konkretnih argumentacija. Iz takvih sastanaka je veoma bitno ostaviti nadu i mogućnost dogovora mada mi ovo povezivanje s Venecijanskom komisijom izgleda kao kupovina vremena jer vidimo da je Venecijanska komisija već dala mišljenje.  Hitnost je veoma bitna da ne bismo ušli u mostarizaciju Federacije. Izbori se moraju održati, vlade mogu biti formirane’‘, dodala je ona.

Mogu li se odnosi relaksirati?

”Veoma je bitno je doći do izmjene potpune paradigme, mi smo u zamci jednog odnosa. Vrlo lako su dogovorene podjele interesnih sfera. U funkcionirajućim ekonomijamam ekonomski odnosi moraju biti bazirani za zdravim ekonomskim vrijednostima. Mi moramo promijeniti paradigmu. Mislim da mora doći do smjene generacije, ljudi koji razumiju da morate imati zdravu ekonomiju koja ne zavisi od tih dogovora koji samo štite interes onih koji su povezani s vrhom političkih stranaka. Duboko vjerujem da ta smjena generacija se mora desiti”, ispričala je potrpredsjednica SBB-a i dodala:

”SBB daje poitivni primjer da itekako vjeruje u obrazovane, sposobne i mlade ljude. Čini mi se da se bavila politikom oduvijek. Nevjerovatno je koliko je SBB dao prostora nekome i otvorio prostor mlađim i novim kadrovima”, naglasila je Arapović.

O uvođenju novih tehnologija u izborni proces…

”Bilo kakve investicije u nove tehnologije koje mogu osigurati da građani budu sigurni, je bitnije pitanje za SBB. Ovo što smo dosad vidjeli je jedan dobar indikator da mnogi pokušavaju jeftinim izgovorima reći da do tog neće doći”, mišljenja je Arapović.

O kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za mjesto u Predsjedništvu BiH…

”Bilo bi ljepo vidjeti više kandidatkinja za članicu Predsjedništvu, u ovom trenutku SBB-u se ne žuri tako da nemam odgovor ko će biti kandidat ili kandidatkinja za bošnjačkog člana Predsjedništva. Mislim da imamo i kvalitetnog muškarca i kvalitetnu ženu koji mogu biti kvalitetniji od drugih kandidata. U atmosferi gdje se druge strane lome na tom pitanju, nama je ugodno i sačekat ćemo”, otkrila je gošća Novog dana.

O eventualnoj kandidaturi Sebije Izetbegović za članicu Predsjedništva…

”Neću da komentariram jer je to u političkom prostoru neka magla. Ja uopšte nisam razmišljala da li ću biti u utrci, ali voljela bih vidjeti žene koje se utrkuju za Predsjedništvo. Ja mislim da vi možete bolje opisati, čini se da se kreirala atmosfera oko te magle”, poentirala je Adisa Arapović gostujući u Novom danu N1 televizije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.