Migranti u BiH – političko pitanje bez odgovora

N1

I dok se lokalne zajednice bore sa sve većim prilivom migranata, viši nivoi vlasti pričaju o nadležnostima. Na mogućnost smještaja migranata u neperspektivnu vojnu imovinu- kasarne u RS reagovao je sam predsjednik Milorad Dodik. Kzao je - Republika Srpska ima druge probleme.

Gdje će ovi ljudi biti smješteni za kratko vrijeme postalo je političko pitanje. U javnosti su se pojavile informacije, da je u planu između ostalog da budu smješteni u kasarne u Kalinoviku i Banjaluci.

“To se neće desiti, mi nemamo obavezu te vrste, niko ne može da donese odluku, ja sam protiv toga. Sigurno se neće desiti niti jedan kamp za izbjeglice na teritoriji RS. To što je Savjet ministara planirao u Banjaluci-to je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“To nije nadležnost Republike Srpske ali naravno da smo kao institucija, i s obzirom da je teritorija RS ta koja je takodje uključena u zbrinjavanje i druge aktivnosti, da smo naravno zbog toga i razmatrali”, istakla je premijerka RS Željka Cvijanović.

Iz Ministarstava bezbjednosti kažu da se ideja o smještaju migranata u kasarne, dvije u RS i četiri u FBiH, nalazila u planu izrađenom 2015. godine. Te da u novom planu niko ne pominje te objekte.

“Taj plan nije bio dostupan niti ga je Vijeće ministara razmatralo”, naglašava Marijan Baotić pomoćnik ministra.

U Ministarstvu potvrđuju da je ključno pitanje i dalje gdje smjestiti ove ljude.

“Da li to trebaju da budu čvrsti objekti, da li to treba da budu montažni objekti, kontejneri ili da imamo to da se lica smještaju u hotele, hostele, po privatnim kućama“, kazao je Baotić.

Da li će gdje i kada biti smješteni migranti moglo biti poznato u ponedeljak za kada je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić zakazao sastanak Koordinacionog odbora za migrante na koga je pozvao između ostalog predstavnike Ministarstava bezbjednosti, Ministarstva civilnih poslova, GP BiH, Službe za poslove sa strancima, ali i instituciju Ombudsmana za ljudska prava.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da za narednu sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uz Informaciju o ilegalnim migrantima koji borave u Bosni i Hercegovini, dostavi i Prijedlog odluke o formiranju privremenog operativnog štaba.

Vlada Federacije BiH, kako nam je potvrđeno iz press ureda nije razmatrala pitanje migrantske krize, koja je najviše pogodila Sarajevo i Bihać.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.