Salkić: Sistemska diskriminacija Bošnjaka u RS

Vijesti 10. maj 201817:55 > 17:57
Fena

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u mjestu Kotor kod Kotor-Varoši prisustvovao edukativnim susretima uposlenika Islamske zajednice s područja Muftijstva banjalučkog.

Salkić je razgovarao s Osmanom efendijom Kozlićem, muftijom banjalučkim i imamima s područja ovog muftijstva, a prisustvovao je i promociji Kur'ana s prijevodom Nurke Karamana. 

Zahvalio je muftiji Kozliću, te poručio da je Islamska zajednica jedan od najvažnijih temelja očuvanja identiteta Bošnjaka u ovom entitetu, cijeloj Bosni i Hercegovini i dijaspori, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić je prisutne upoznao sa aktuelnom političkom situacijom i izazovima koji se nalaze pred Bošnjacima na području ovog entiteta. Istaknuto je, kako je saopćeno, da je sistemska diskriminacija, kojoj su izloženi Bošnjaci, ali i drugi nesrbi, jedan od najvećih problema.

“Diskriminacija se, prije svega, provodi kroz negiranje identiteta i negiranje bosanskog jezika. Prisutna je i diskriminacija u procesu zapošljavanja i zastupljenosti u javnim institucijama i Vladinim agencijama, a njen cilj je raseljavanje Bošnjaka zbog nemogućnosti obezbjeđivanja egzistencije. Javni mediji u ovom entitetu rade protiv Bošnjaka i svega što je bošnjačko, predstavljajući Bošnjake kao otvorenu prijetnju ovom entitetu. Sve ovo se čini s ciljem usporavanja uspostavljanja veza među građanima različite nacionalnosti u ovom entitetu”,  kazao je Salkić.

Naglasio je da odgovor na ovakve negativne pojave treba biti istrajna borba za jednaka prava svakog građanina u ovom entitetu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Kada uzmemo u obzir cjelokupnu situaciju i dosadašnji odnos, želim da naglasim da nama niko ništa neće pokloniti, nego da se trebamo izboriti za naša prava. Takve su okolnosti nametnute. Zato, pozivam sve da se zajednički borimo za uklanjanje sistemske diskriminacije, a sve je to moguće ako Bošnjaci budu politički jaki i ostvare potpunu političku afirmaciju. Samo politički jaki i potpuno politički afirmisani Bošnjaci u Banjoj Luci su garancija za uklanjanje sistemske diskriminacije. Zbog toga, trebamo učiniti sve na animiranju naših građana koji žive trenutno izvan Bosne i Hercegovine, da se registruju i učestvuju u demokratskim procesima u našoj domovini”,  kazao je Salkić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.