Opština u kojoj bi migranti trebali biti smješteni

N1

O migrantskoj krizi u ponedeljak će, na poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, raspravljati Koordinacioni odbor za migrante. O ovoj temi, trebao bi raspravljati uskoro i Parlament BiH. Informacija Savjeta ministara, o kojoj bi parlamentarci trebali tek raspravljati, već nailazi na negodovanje.

U pet vojnih lokacija Bugojno, Semizovac, Banjaluka, Kalinovik i Sarajevo moguće je smjestiti 1.380 migranata. Ovo piše u Informaciji Savjeta ministara koju je izradilo Ministarstvo sigurnosti BiH, a na osnovu izvještaja Ministarstva odbrane BiH.

U objekte kasarne Neretva, bar prema informacijama koje je Savjet ministara dostavio Parlamentu BiH, može biti smješteno 500 migranata. Kalinovik ima blizu 2.000 stanovnika, a samo jezgro 500.

Kasarna je, kaže načelnica, proglašena neperspektivnom vojnom imovinom, prvo upisana na RS, a onda i na Opštinu Kalinovik. Zbog toga smatra da migranti tu ne mogu biti smješteni.

“To je nešto što nije moguće izvesti ni sa aspekta stanja objekata, ni sa mogućnosti smještaja migranta u ovako malo mjesto. To bi značilo gašenje opštine Kalinovik. Mi i ovako imamo problem sa odlaskom stanovništva”, ističe Mileva Komlenović.

Za dolazak migranata nije ni opozicija u Skupštini opštine.

“Prostor ima, to je sve neuslovno, mislim da se nemaju gdje smjestiti i ne znam koliko je to pozitivno po našu opštinu”, kaže Biljana Veletić.

Građani, njih nekolicina koje smo danas zatekli na ulicama skeptični su prema mogućem dolasku migranata. Najviše ih brine sigurnost u ovom, inače, mirnom mjestu.

Na pitanje, da li činjenica što su većina miganata muslimani sporana, načelnica ove male opštine odgovara.

“Kalinovik je jedna sredina dobrih ljudi i dobrih domaćina koji su spemni podjeliti zadnju koru hljeba. Nije problem te prirode”.

U informaciji čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti piše i da su pored pet kasarni, u Ministarstvu odbrane spremni i da u dogovoru sa civilnim vlastima formiraju jedno veće ili dva manja šatorska naselja u kapacitetu 500-700 osoba, te da im se obezbjede osnovni uslovi za život.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.