Vahidu Halilhodžiću dodijeljen Orden Evropskog pokreta u BiH

Vijesti 11. maj 201811:39 > 11:51
Izvor: Anadoliija

Vahidu Halilhodžiću, nekadašnjem sjajnom fudbaleru, a sada treneru danas je u Sarajevu dodijeljen Orden Evropskog pokreta. Kako su objasnili iz Evropskog pokreta u BiH riječ je o najvišem priznanju naroda građanki i građana BiH.

Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija
Izvor: Anadoliija

Tim povodom, ali i zbog obilježavanja 9. maja, Dana Evrope, te 70. godišnjice postojanja Internacionalnog evropskog pokreta (EMI) u Parlamentarnoj skupštini BiH organizovan je svečani prijem.

Halilhodžiću je nagradu uručio visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, a prijemu su prisustvovali članovi diplomatskog kora, te brojni drugi gosti.

“Kada primate nagradu kod svoje kuće te su nagrade najdraže, iako sam dobijao i značajnija priznanja. Jako sam ponosan što me ljudi, iako sam godinama vani, nisu zaboravili“, kazao je, između ostalog, Halilhodžić.

Proslavljeni bh. fudbalski trener izrazio je nadu da će političari u BiH jednog dana konačno njegovu domovinu uvesti u Evropsku uniju.

“Ovo priznanje je velika čast i obaveza. Ja sam apolitičan čovjek, iako imam puno poznanika i prijatelja u politici, ne u BiH, nego u Francuskoj. Družio sam se s nekim predsjednicima. Izvan politike to su drugačiji ljudi, čak jako simpatični. Iako je u ovoj državi sve politika, volio bih da ova lijepa i mala država postane član EU. Svi u Evropi očekuju da se taj korak naravi. Međutim, ovi ljudi ne žele da to urade. Stvarno je šteta da ovaj narod ostane zatvoren u malim čoporima, što neki žele iz nekih svojih interesa“, naglasio je Halilhodžić.

Inzko je kazao da je BiH, iako je mala zemlja, puno toga dala svijetu, a da su Halilhodžić i Ivica Osim najbolji primjer za to.

“Japan je jako puno pomogao BiH. Međutim, uvijek ističem da je BiH dala nešto Japanu, nije to bio samo put u jednom smjeru, nego u oba smjera. Dala je dva nacionalna trenera Ivicu Osima i Halilhodžića. Moja druga poruka danas je da je BiH puno toga dala svijetu. To je možda ipak neka optimistična poruka da su Bosanci i Hercegovci veoma uspješni u inostranstvu, priznati i poštovani“, kazao je Inzko.

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH istakao je da je Halilhodžiću osim Ordena građana i građanki, dodijeljena i plaketa namijenjena ambasadoru EP-a u BiH.

“Zamolili smo Halilhodžića da nastavi biti društveni, kulturološki ambasador BiH u narednom periodu. Dogovorili smo da zaslužuje priznanje ambasador BiH, ali i naše organizacije kako bi dali doprinos procesu evropskih integracija naše zemlje“, rekao je Praštalo.

Orden Evropskog pokreta je priznanje koje se u BiH dodjeljuje od 2010. godine, a prvi dobitnici bili su Inzko i Tanja Fajon.

Halilhodžić je rođen 15. maja 1952. godine u Jablanici. Igračku karijeru počeo je u mostarskom Veležu za koji je igrao od 1971. do 1981. godine, nakon čega prelazi Nantes. Karijeru je okončao 1987. godine u Paris Saint-Germainu. Jednu polusezonu u počecima karijere proveo je i u NK Neretva iz Metkovića. Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je 15 utakmica i postigao osam golova. Kao trener radio, između ostalih, vodio je Velež, Lille, Rennes, PSG, Trabzonspor, Dinamo, a bio je i selektor reprezentacija Obale Slonovače, Alžira i Japana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.