Recept uspjeha grada u "koji se dolazi i u kojem se ostaje"

Vijesti 11. maj 201819:02 > 19:47
N1

Dok mladi širom zemlje traže sreću van granica, u Tešanj se dolazi i u Tešnju se ostaje. Amerika je za Eminu bila samo privremena stanica za stručno usavršavanje.

Iskreno, nikada mi nije palo na pamet da ostanem u SAD. Zato sam kao glavni predmet studija izabrala intermational business management da bih to znanje mogla primijeniti u BiH. Ja sam imala priliku i da odem i u Sarajevo raditi, ali nikada nisam htjela, jer je život u Tešnju prelijep i siguran. Tešanj pruža sve. Mi smo od malih nogu učeni da radimo, zarađujemo, gradimo lijepe kuće i ostajemo ovdje. Što bih ja ostavila svoju kuću i otišla neegdje biti podstanar“, kazala je za N1 Emina Hodžić, poduzetnica.

Eminina firma u kojoj se proizvodi namještaj upošljava oko 60 radnika. Posluje u okviru firme u kojoj se proizvode dijelovi za najluksuznije jahte i drugi objekti od nehrđajućeg čelika.

Većina mojih uposlenih je iz Teslića, jedan dio iz Doboja, dio iz Usore“, dodaje poduzetnica Emina Hodžić.

Na još mnogo štandova na sajmu privrede u Tešnju mogle su se čuti slične priče. Sajam, koji je počeo kao lokalni događaj, danas nosi prefiks “međunarodni” – sa 200 izlagača među kojima blistaju dragulji tešanjske privrede, pojašnjavaju organizatori.

Što se tiče industrijskog razvoja, Tešanj je najjači u metalskoj, odnosno autoindustriji. To je embrion razvoja tešanjske privrede i iz toga su proizašle i druge grane koje su dostigle jedan zaista visoki nivo“, istakao je Senad Brka, predsjednik Udruženja “Biznis centar”.

U Tešnju nisu postavljeni samo ekonomski rekordi. Prije nego što otvoren sajam, pored sajamskog prostora je postavljena najveća zastava u cijeloj BiH. Na jarbolu visokom 70 metara, postavljena je zastava dimenzija 20×30 m, a sve to koštali je 120.000 KM.

Izvoz spram uvoza u prvom kvartalu godine bio 60 naspram 40 %. Ni jedna firma nije se zatvorila, kaže opštinski načelnik. Evo njegovog odgovora na pitanje šta država može raditi bolje.

Porezi koji se prikupljaju na dobit ostvarenu dobit unutar FBiH moraju biti vraćeni ulaganjem u novu infrastrukturu. Kada privrednik zaradi određeni novac i plati državi porez, onda on treba da ode na pripremu nove investicije, nove poslovne zone, kako bi ekonomija BiH i rasla“, kazao je Suad Huskić, načelnik opštine Tešanj.

Svemu uprkos, u opštini Tešanj otvoreno je 12.000 radnih mjesta, dodaje načelnik. Već sedam godina broj zaspolenih raste, baš kao i broj firmi koje upravo u Tešnju vide svoju poslovnu budućnost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.